1

Незважаючи на оголошене 20 червня президентом України Петром Порошенком тижневе перемир'я в «зоні АТО», 21 червня знову був обстріляний Олександро-Невський кафедральний собор у Слов'янську.

Про це повідомляється на сайті Горлівської і Слов'янської єпархії УПЦ з посиланням на благочинного округу протоієрея Миколу Фоменко.

«Приблизно в 11 годин дня почалися залпи з гори Карачун. Кілька снарядів були спрямовані на залізничний вокзал. Один з них пролетів через територію Олександро-Невського кафедрального собору і вдарив у п'ятиповерховий будинок за собором. В будинку пробило великий отвір, зірвало балкон. Осколки пошкодили вівтарну стіну. У храмі від вибухової хвилі випали вітражі, розбиті вікна. Сама будівля ціла», - розповів священик.

Відео дня

За його словами, обстріл почався увечері 20 червня і продовжився вночі, бої велися в Слов'янську і за його межами.

«Військові дії у нас не припинялися. Йде наступ, почалися ближні бої. Нацгвардія живою силою підступає до міста, в результаті зав'язуються битви. Як вже згадувалося, за собором і навколо нього немає блокпостів і штабів ополченців. Чому стріляють в цей бік - питання не до мене. Розстрілюють житлові квартали, приватний сектор. Таке враження, що йде залякування людей, сіється паніка. Звичайно, у городян зростає не тільки страх, але й роздратування», - сказав отець Миколай.

Нагадаємо, що це вже шостий випадок стрілянини по храмах Слов'янська. 26 травня при обстрілі мікрорайону Артема нацгвардією від вибуху міни загинула жінка, яка знаходилася біля храму Державної ікони Божої Матері. Сам храм теж постраждав. Осколками від міни були вибиті шибки, пошкоджено одна сторона фасаду і зруйнована церковна огорожа. У свято Трійці обстрілу піддався Свято-Духівський храм, розташований в центрі міста.

У ніч на 16 червня під обстріл потрапив храм святого Серафима Саровського, розташований в Черевковці. Повністю зруйнована сторожка і трапезна. В той же день ввечері українською армією були обстріляні Олександро-Невський кафедральний собор Слов'янська і прилегла територія.

19 червня мішенню став Воскресенський храм, побудований у XVIII столітті. В результаті обстрілу вбито сторожа.

Як повідомляв УНІАН, Президент України Петро Порошенко віддав наказ про припинення вогню на сході держави, що триватиме з 22:00 20 червня до 10:00 27 червня.

Президент закликав усіх підтримати дії, спрямовані на мирне врегулювання ситуації на сході держави.

Разом з тим, Порошенко підкреслив, що «у випадку, якщо буде здійснено збройний напад на українські підрозділи або мирне населення, наші військові будуть відкривати вогонь у відповідь».