Міністр культури України Євген Нищук обговорив з генеральним директором ЮНЕСКО Іриною Боковою питання охорони та збереження національної культурної спадщини на тимчасово анексованій Росією території Автономної Республіки Крим.

Про це повідомили УНІАН у прес-службі Міністерства культури. 

Відео дня

Нищук наголосив на необхідності створення, в рамках компетенції ЮНЕСКО, моніторингових місій експертів для оцінки стану збереження культурних цінностей та дотримання міжнародних зобов`язань. І підкреслив – серед іншого, сьогодні у Криму надзвичайно гостро стоїть питання початку сезону розкопок.

«В умовах окупації території все, що буде викопане має небезпеку бути вивезене з України. А ми маємо розуміти – навіть найменший камінчик – це культурне надбання. І не лише України, а й цілого світу. Саме тому важливо випрацювати механізм контролю над роботою археологічних груп. Подібна ситуація була у Косово, на Кіпрі та Палестині, але у нас особливість – бо у нас особливий північний сусід», - сказав Нищук.

Обидві сторони також погодилися на необхідності врегулювання складної ситуації шляхом впровадження законодавчих ініціатив, а також обов’язкової участі України у будь-яких переговорах щодо долі культурних цінностей та національної спадщини України.