У Національній галереї США проходить виставка візантійських ікон, фресок, мозаїк, манускриптів, монет та інших предметів мистецтва та побуту, повідомляє офіційний сайт музею.

В експозиції представлено близько 170 експонатів, що датуються періодом з IVст. по XVст., тобто охоплюють майже всі епохи в історії Візантійської імперії.

Виставка має кілька тематичних розділів: «Від античної до візантійської цивілізації»; «Духовне життя Візантії»; «Мистецтво про радощі життя»; «Інтелектуальна середа Візантії в мистецтві»; «Остання стадія розвитку: протилежні тенденції».

Відео дня

У першому розділі серед найбільш цінних експонатів - християнські скульптури пізнього античного періоду: «Орфей, що грає на лірі» і «Добрий пастир» (IV ст.).

В інших розділах виставки демонструється велика кількість ікон та шанованих реліквій: позолочений срібний Адрианопольский хрест X в.; Покрита позолотою двостулкова ікона з образами Богородиці «Одигітрі» і «Чоловік скорбот» (XII ст.); іконографічне зображення критського майстра Андреоса Ріцоса «Ісус Спаситель людства» (XV ст.).

«Ця виставка знайомить американську публіку з багатою й багатогранною культурою Візантії, що стала своєрідним синтезом еллінізму й християнства. 13 грецьких музеїв надали свої скарби для експозиції» , - сказав міністр культури Греції К. Тцаварас.

Протягом декількох місяців частина експонатів виставки буде показана ще в ряді великих музеїв США.

Sedmitza.ru