Відкриття року: прадавній трактат «Тератургіма» про чудеса в Києво-Печерській Лаврі
Відкриття року: прадавній трактат «Тератургіма» про чудеса в Києво-Печерській Лаврі

Відкриття року: прадавній трактат «Тератургіма» про чудеса в Києво-Печерській Лаврі

10:48, 30.12.2013
5 хв.

Відкриття року: трактат «Тератургіма» про чудеса в Києво-Печерській Лаврі. Чудеса великих святих відкрилися світові майже крізь 400 років.

Старовинний трактат «Тератургіма» про великі чудеса в Києво -Печерській Лаврі, вперше за чотириста років перевиданий у 2013 році, справедливо називають «Відкриттям року».

Це унікальний духовний скарб, у якому зібрані описи 67 неймовірних надприродних історій. Подія стала сенсацією міжнародного значення. Про це сенсаційне послання з давнини в ХХI століття існують пророцтва, в яких говориться, що «в останні часи преподобні Печерські прославлять свій голос і скажуть світові своє вагоме слово».

Відео дня

Повна назва трактату - «Тератургіма або Чудеса, що відбулися як у самому Києво-Печерському монастирі, так і в обох святих печерах, в яких з волі Божої преподобні отці Печерські проживали і свої земні тіла упокоїли, вірно і старанно вперше зібрані і світу представлені батьком Афанасієм Кальнофойським».

Книга вийшла в друкарні Києво-Печерського монастиря в 1638 році старопольською мовою. У наші дні про існування загадкового трактату знали лише у вузькому колі фахівців. Однак зміст книги залишався таємницею навіть для них. Минуло майже 400 років і великі чудеса великих святих відкрилися світу.

Реальні історії, що вражають своєю надприродністю, викладені дуже яскраво, повчально і залишають незабутнє враження. Це чудеса, рівні за силою Євангельським. Без перебільшення, послання мають критичну актуальність і важливість у наші дні, в них укладено глибоку нагальну користь для кожного окремо і суспільства в цілому.

Автор цього видатного історичного та духовного документа Афанасій Кальнофойський - соборний монах Києво-Печерської Лаври. «Тератургіма» була третьою книгою після «Повісті временних літ» та «Патерика» надрукованого у друкарні Києво-Печерської Лаври в 1638 році. Разом з «Печерським патериком» вони складали диптих. Але якщо «Патерик» - оповідає про подвиги Печерських подвижників, перших руських святих, за їх життя, то «Тератургіма» розповідає про чудеса, скоєні нашими першопрохідцями в Горній Єрусалим, вже після їх відходу зі світу. Це квінтесенція їх духовного діяння.

Схоже, трактат про чудеса - одна з найбільш містичних книг вітчизняної церковної літератури. У ній світи тимчасовий і вічний, відчутний і невидимий, матеріальний і духовний взаємодіють наскільки явно і в теж час надприродно, що зрушують шаблони уявлення про реальність.

Час виходу цієї диво-книги обрамлено ключовими ювілеями в історії народів Русі і всієї християнської культури в цілому. Символічно, що «Тератургіма», що описує чудеса великих подвижників православ`я, котрі просіяли на нашій землі, піднялася з під спуду століть у 2013-му році, опечатаному хрестом знакових дат.

Цього року ми святкували 1150 років просвітницької місії святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, учителів словенських, 1025 -річчя хрещення Святої Русі, 1000 - річчя першого повернення пр. Антонія зі Святої гори Афон до Києва і 900 років «Повісті временних літ» пр. Нестора Літописця, основного джерела всіх наших знань про Русь.

Книга написана простою мовою, авторові не відмовиш у гуморі та самоіронії. «Тератургіму» можна назвати практичним духовним посібником для сучасника. На її сторінках у доступній яскравій формі розкриті глибокі містичні таємниці на прикладі історій з різними людьми, які були їх учасниками і свідками. Тут описується, як святі Божі ведуть зі слугами пітьми нещадну битву за душі людей, як зазнають нападів інфернального світу - бісів, чаклунів, чародіїв. Ця інформація представляється особливо безцінною в наші дні, коли психічні атаки і методи програмування людини набули більш широкого масштабу і вираженої агресії при майже повному нерозумінні духовних причин, які трактат розкриває на конкретних прикладах.

У перекладі зі старогрецької «Тератургіма» - «ті, хто творять чудеса, або Чудотворці». Одне із значень грецького слова «тера» - диво; суфікс - "ург" позначає совершителей дії : деміург, драматург, хірург. Загалом «Тератургіма» - «ті, хто творять чудеса» або «чудотворці». Святі з Печерських пагорбів, стали тією відправною точкою, з якої піднялася духовна вертикаль на всій Русі. Нині вони вийшли дверима «Тератургімі» крізь століття і світи, щоб зібрати свою спадщину напередодні останньої битви Світла і темряви. Їхня зброя - чудеса. Їх повноваження - від Деміурга, творця Всесвіту, Драматурга історії світу, Хірурга, який рятує душі для вічного життя.

«Тератургіма» ініціює чудо в житті тих, хто приймає її послання.
Видання підготовлено у двох подарункових форматах зі старовинними гравюрами і картами в якості ілюстрацій, а також вкладкою унікальних кольорових фото древніх печер і Лаври. Наступним етапом проекту стане підготовка книги, заснованої на сучасному матеріалі - «Чудеса ХХІ століття».

Валентина Серікова - для « УНІАН -Релігії»

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся