365 зображень Богородиці на дошках-гонті намалював львівський художник та мистецтвознавець Лев Скоп. Гонта - це дерев`яний дах, такий колись робили на хатах та церквах. Матеріал брав із церкви Св. Юра XVII ст., що в Дрогобичі. У храмі, котрий внесений у список світової спадщини ЮНЕСКО, замінювали стару гонту. Митець забрав матеріал, який мали викинути чи спалити, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Gazeta.ua.

Роботи виставлені на час Різдвяних свят у львівській галереї "Дзиґа". Під кожною роботою написана дата, коли митець її малював. Таким чином, тут є ікона на кожен день. Колекція виставлена на продаж. Одна ікона на дошці коштує символічно 365 грн. Усі гроші художник планує віддати на благодійність для хворих дітей - фонду "Крила надії". А саме для дітей з діагнозом муковісцидоз. Це одне з найпоширеніших генетичних захворювань. На Львівщині таких хворих є більше сорока.

"Однакових образів Богородиці тут немає, - переконує художник. - Десь сум, а десь радість, різні очі і різні погляди. Найкраще малювати на церковних кусочках, бо кожен кусочок з храму перебував у молитві роками. Навіть кожну стару тріску з церкви мені шкода, я на ній малюю. Якщо вона понищена шершнем, то я клею. Коли робили ремонт у храмі, то я не міг дивитись, щоб спалили гонту, я це носив торбами у свою майстерню і тисячами складав," – каже художник.

Відео дня

Митець малював серію ікон протягом року. Інколи у день виходили два-три образи або ж жодного.

На сьогодні продано менше десяти ікон. Люди вибирають переважно у подарунок комусь на день народження. За датою, коли народилася людина, вибирають ікону, намальовану в цей день.