Найулюбленішими стравами українців є борщ, вареники та страви з м’яса.

Про це повідомляє Соціологічна група «Рейтинг», посилаючись на результати проведеного в період 26 вересня – 6 жовтня 2013 р. дослідження в рамках проекту «Народний ТОП».

Як зазначається, особливість методики полягає у тому, що респонденти не отримують жодних списків чи підказок і висловлюють думку виключно за допомогою відкритих питань, називаючи власні варіанти.

Відео дня

Цього разу запитання звучало: «Назвіть ваші три найулюбленіші страви. Неважливо, до кухні якого народу належить страва».
Згідно з результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). До улюблених страв увійшли також вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями. На наступній позиції - м’ясні страви (14%), з них більш популярні: ковбаса, м`ясо по-французьки, смажене і тушковане м`ясо.

У складеному рейтингу далі розмістились: різні страви з картоплі, зокрема, пюре (11%) та смажена (8%); салат «Олів’є» (11%), а також інші салати (10%), у т.ч. овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м’ясний та «Цезар»; шашлик, пельмені та різні рибні страви (по 10%).

При цьому зазначається, що салат “Шуба” є улюбленим лише у 4% опитаних, а холодець — у 7%, котлети - 6% та відбивні — 5%.
Близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% – печеню. Сало своєю улюбленою стравою вважають лише 4% опитаних.

Серед випічки і десертів (9%) перевагу надають сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці та фруктам. Серед млинців (4%) найбільш популярні з сиром.
Серед перших страв (10%), окрім звичайно борщу, також люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, гороховий суп та розсольник.

Серед каш (4%) – гречану, молочну, вівсяну та куліш.
Згідно з отриманими результатами, українці страви з м’яса люблять більше, ніж страви з картоплі і значно більше, ніж з риби.
В ході опитування виявилось, що 4% опитаних не змогли назвати своєї улюбленої страви.

Соціологи також відзначають, що набувають популярності і «нові» страви, зокрема такі як піца (4%) та суші (2%).
Зазначається, що на Заході популярнішими є голубці, вареники та деруни, в Центрі – рибні страви, холодець і сало. Також холодець люблять на Заході. В Північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на Півдні – пельмені, смажену картоплю, а також плов. На Сході і Донбасі надають перевагу салатам і м’ясним стравам, зокрема, «Олів’є» та шашлику. Також тут полюбляють окрошку та салат «Шуба».

Цікаво, що зі збільшенням віку та зниженням освітнього рівня респонденти частіше обирають традиційні українські страви – борщ, вареники чи картоплю. Чим молодші респонденти, тим більше надають перевагу салату «Олів’є», шашлику, смаженій або запеченій картоплі. З підвищенням освітнього рівня більше обирають салати, шашлик та відбивні.

Аудиторією дослідження було населення України віком від 18 років і старші, загалом було опитано 2 тис. респондентів.
Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%.