Виставку Петриківського розпису, який в грудні отримав від ЮНЕСКО статус нематеріальної культурної спадщини людства, відкрито в Україні у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва в Києві.

«Ці найкращі роботи Петриківських майстрів протягом останніх 3-х років з успіхом були представлені на понад 50-ти виставках в Європі, Америці, Азії та Африці», - сказав Віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул під час урочистого відкриття виставки Петриківського розпису, повідомляє преса-служба Віце-прем`єр-міністра.

Музей, де проходить виставка Петриківського розпису, розташований на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. ”Культурні та духовні цінності єднають Україну. Їх підтримка є важливою запорукою подальшого розвитку нашої країни», - сказав Вілкул.

Відео дня

Протягом місяця, з 20 грудня по 20 січня, кияни і гості столиці зможуть відвідати виставку шедеврів української народної творчості «Петриківський розпис – колір традицій», яка буде працювати в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.

В експозиції виставки представлено найбільш яскраві роботи 4-х поколінь провідних Петриківських майстрів декоративного розпису 20-21 століття. Серед них, зокрема, мальовки, панно, розписаний дерев’яний посуд, декоративні вази, тарелі, бандури та прядки, скрині та шкатулки, гаптовані скатертини та рушники, стилізовані предмети побуту.

Як зазначив Вілкул, в подальшому виставки Петриківського розпису пройдуть не тільки в музеях Києва, але й в регіонах України.
«Ми робимо все, щоб унікальний Петриківський розпис розвивався, а талант і унікальні знання Петриківських майстрів передавались з покоління в покоління», - сказав Вілкул.

Він зазначив, що для цього реалізуються спеціальні освітні програми в дитячих садочках, школах і вишах Дніпропетровської області.