У Києві відкрито виставку Петриківського розпису - культурної спадщини людства (ЮНЕСКО)
У Києві відкрито виставку Петриківського розпису - культурної спадщини людства (ЮНЕСКО)

У Києві відкрито виставку Петриківського розпису - культурної спадщини людства (ЮНЕСКО)

18:43, 13.12.2013
7 хв.

Петриківський розпис виник задовго до появи християнства і грав роль оберегу в побуті українців. ФОТОРЕПОРТАЖ.

У Києві відкрилася виставка Петриківського розпису, тиждень тому внесеного ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Протягом трьох років керівником проекту з розвитку та підтримки Петриківського розпису був віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул. 

Відео дня

«Тиждень тому ЮНЕСКО надала українському самобутньому народному мистецтву - Петриківському розпису статус нематеріальної культурної спадщини людства. 600 експертів з 95 країн світу взяли участь у роботі сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО, на якій було ухвалене це рішення. Петриківка стала брендом не тільки України, але й світу. Сьогодні ми відкриваємо першу виставку Петриківського розпису після цієї історичної події», - сказав Олександр Вілкул.

Довідка. Петриківський розпис виник задовго до появи християнства і грав роль оберегу. Люди вірили, що в красі є духовна сила, і тому вікна і двері будинків і навіть одяг обрамляли орнаментом, який захищав господарів. Ця давня традиція орнаментики сотні років широко використовувалася в побуті українців, зокрема, у запорізьких козаків, і була популярна в поселеннях південних районів Приазов`я ... збереглася тільки в старовинному козацькому селі. Люди розписувати свої хати квітковими візерунками. Розмальовували стіни, піч, камін, зовнішній фасад будинку - все це створювало єдиний художній ансамбль.

У найближчі 5 днів кияни і гості столиці зможуть побачити ту саму експозицію, яка була презентована у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі в червні цього року. Всі бажаючі можуть відвідати виставку шедеврів української народної творчості та приєднатися до цього свята національної культури.

«В подальшому виставки провідних Петриківських майстрів пройдуть в регіонах країни, в тому числі, в музеях Києва», - сказав Олександр Вілкул.

Довідка. Козацька зброя та побутові речі з візерунками в стилі Петриківського розпису збереглися з XVI-XVII століть. Сам хутір (сьогодні - смт, райцентр) Петриківка на Дніпропетровщині, що дав своє ім`я народному промислу, був заснований в 1772 році останнім кошовим отаманом Запорізької Січі Петром Калнишевським. Світові «Петриківку» відкрив у ХІХ столітті один з найзначніших українських істориків та етнографів Дмитро Яворницький, а офіційне визнання розпис отримав в 1936 році, вразивши уяву тисяч людей на першій великій виставці народної творчості в Києві. У радянські часи сувеніри з Петриківки експортувалися в більш ніж 80 країн світу.

Виставка Петриківського розпису буде працювати 13-18 грудня в Національному педагогічному університеті ім. М.П. Драгоманова (м. Київ, вул. Пирогова, 9). В експозиції виставки представлено понад 50 кращих робіт 4-х поколінь провідних Петриківських майстрів декоративного розпису 20-21 століття. Серед експонатів, зокрема, декоративні панно або так звані «мальовки», дерев’яні вироби (скрині, вази, інші побутові речі).

Під час заходу Петриківські майстри, студенти університету Драгоманова, журналісти та гості виставки завершили розпис 5-метрової дерев’яної ложки в Петриківському стилі. Керівник Національного проекту «Книга рекордів України» Ігор Підчібій зафіксував новий рекорд «Найбільший предмет мистецтва Петриківського розпису в Україні».

Довідка. Петриківські художники малюють переважно саморобними пензликами, зробленими з котячої шерсті (так звані "кошачкі"). У сік рослин додавали яєчний жовток, і цими природними фарбами господині розмальовували свої будинки всередині, а іноді і зовні. Малюнки не були розраховані на довге життя. Раз на рік під велике свято всі настінні розписи змивали і наносили нові.

Також під час виставки народний художник України Андрій Пікуш та майстри Петриківського розпису Людмила Лук’яненко та Вікторія Іванченко провели майстер-класи, на яких кожен відвідувач міг опанувати ази цього унікального народного мистецтва та власними руками створити собі на згадку невеличку «мальовку».

«Ми робимо все, щоб унікальний Петриківський розпис розвивався, а талант і унікальні знання Петриківських майстрів передавались з покоління в покоління. Якщо 3 роки тому Петриківським орнаментом писали 300-400 майстрів, то зараз ми можемо з упевненістю сказати, що тільки в Дніпропетровській області Петриківським розписом володіють вже більше 200 тисяч осіб», - сказав Вілкул.

Для цього реалізуються спеціальні освітні програми у дитячих садочках, школах і вишах Дніпропетровської області. Запроваджено єдиний регіональний урок з навчання школярів азам Петриківського розпису. В Дніпропетровському училищі культури відкрита спеціальна кафедра Петриківського розпису. Традиційним є міжнародний фестиваль-ярмарок «Петриківській дивоцвіт», в якому беруть участь майстри з Білорусі, Росії, Польщі.

Довідка. У багатьох склалося уявлення, що Петриківка - це обов`язково яскравий розпис на чорному тлі. Насправді чорний фон ніколи не був характерний для традицій петриківського розпису. Але оскільки розпис на чорному фоні виглядав ефектно й такі вироби добре продавалися заводи "гнали потік".

Цього року на Дніпропетровщині було презентовано логотип «Петриківка», який було створено у відповідь на численні звернення місцевої громади, для того, щоб виокремлювати ті роботи, які створені саме в Петриківці. Логотип представляє собою квітку, виконану напівкруглими мазками. Це відомий усім елемент Петриківського розпису – «цибулинка».

«Петриківка - це споконвічне стародавнє козацьке мистецтво. Якщо ми підемо в музей і подивимося на козацьку збрую або шаблі, то побачимо, що орнаменти, вибиті на них - це наш Петриківський розпис - душа українського народу», - сказав Вілкул.

Як відомо, на розгляд Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО подавалися три об`єкта від України. Це - Петриківський розпис, який включено до списку нематеріальної культурної спадщини людства, а також Косовська кераміка і Сорочинський ярмарок. 

«Я готовий поділитися з керівництвом Полтавщини та Івано-Франківщини досвідом проведення масштабної кампанії з просування бренду за кордоном. І Косовська кераміка, і Сорочинський ярмарок є гідними самобутніми явищами, які можуть доповнити «українську складову» спадщини людства», - сказав Вілкул.

Нагадаємо, що 5 грудня 2013 року на 8-й сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка проходила в м.Баку (Республіка Азербайджан), було прийнято рішення про включення Петриківського розпису в список нематеріальної культурної спадщини людства.

Підготувала Анастасія Горобець, "УНІАН-Релігії".

Фото - пресс-служба Олександра Вікула.

 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся