У Берліні 13 грудня відкрилася виставка «Традиції книжкової палітурки в ісламському світі. Прикраси і написи».

Різноманітність дизайну книжкової палітурки показано на виставці на прикладі книг різних епох. Це дозволяє простежити розвиток стилю і його зв`язок з іншими видами ісламського мистецтва.

Книжкове мистецтво має велике значення в ісламському світі. Заперечення зображень у радикальних напрямках ісламу призвело до вирішальної ролі каліграфії та орнаменту в ісламському мистецтві.

Відео дня

Із самих перших століть існування ісламу каліграфія була вознесена на рівень сакрального мистецтва. Стандартні інструменти для заняття каліграфією - очеретяні пера, пензлі, ножиці, ніж для підрізання пір`я і чорнильниці - все це можна побачити в музеї ісламського мистецтва в Берліні.

Варто згадати також про якість чорнила, якими користувалися творці книжкової мініатюри. Вони вражають яскравістю і свіжістю кольорів. Згідно з матеріалами, представленим на виставці, багато каліграфів розробляли свої рецепти приготування чорнила і тримали їх у секреті. Особливо цінувалося чорнило, зроблене персами, індійцями та турками. Вони могли довго зберігати яскравість тону, залишатися свіжими.

Седмица.Ru