15 грудня на телеканалі «Культура» відбудеться прем`єрний показ документально-просвітницького фільму «Монастир», автором і ведучим якого є голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату.

Документальна стрічка присвячена монастирям Росії, які протягом багатьох століть були важливими духовними центрами, осередками культури і хранителями високих моральних цінностей. Фільм розповідає про появу і поширення монастирів, про їх вплив на духовне просвітництво народу, а також про відродження чернецтва в сучасній Росії.

Митрополит Іларіон відомий як автор і творець цілої низки просвітницьких фільмів, велика частина яких представляє собою багатосерійні цикли. Серед найбільш відомих - цикли з 10 фільмів «Людина перед Богом» і «Церква в історії», а також фільм «Друге Хрещення Русі» присвячений 1025 -річному ювілею Хрещення Русі.

Відео дня

У зйомках фільму взяли участь намісник Новоспаського монастиря єпископ Воскресенський Сава, намісник Саввино-Сторожевського монастиря архімандрит Сава (Фатєєв), благочинний Троїце-Сергієвої лаври архімандрит Павел (Кривоногов) та інші представники Руської православної церкви.

У фільмі також наводяться коментарі керівника Адміністрації Президента Російської Федерації Сергія Іванова, історика та політолога Наталії Нарочницької, а також інших державних і громадських діячів та експертів.

Патриархия.ru