У Стрітенському храмі (Приморський район Архангельської області) чудесним чином оновилася старовинна ікона святителя Василія Великого. Вона була освячена на Афонській горі, у російському Пантелеймонівському монастирі і подарована в благословення парафіянам. Про це свідчить напис церковно-слов`янською мовою на зворотному боці образу, повідомляє прес-служба Архангельської єпархії.

Першими оновлення помітили парафіяни, які стежать за чистотою в храмі. «Після закінчення богослужіння світло вже вимкнули, а я, проходячи повз ікони, побачила, що виглядає вона по-іншому, - розповіла парафіянка Стрітенського храму Ольга Добряк. - Одяг святителя Василія Великого став більш яскравим, лик просвітився, з`явилася сивина на волоссі - дуже дивно. Напевно, це нам дано для зміцнення віри».

Також мешканці розповіли, що на їхній пам`яті оновлення ікони здійснилося в храмі вперше.

Відео дня

«Це прояв Божої благодаті, милості, - пояснив клірик Стрітенського храму ієрей Ігор Горбань. - Часто таке відбувається для зміцнення у важкій духовної ситуації. Чудо може зміцнити віру, підбадьорити людину, надихнути, налаштувати на подвиг, до якого покликаний кожен християнин. Якщо ікона перетворилася через дію благодаті Божої, то людина тим більше зобов`язана перетворюватися духовно. Тобто це поштовх, імпульс, який Господь дає віруючим і священикам».

Настоятель храму ієрей Діонісій Маринов пояснив цю подію як одне з чудес, що відбуваються в духовному житті Церкви: «Якщо десь відбувається диво, це не означає, що люди там сповнені святості. Навпаки, благодать Божа рясніє тоді, коли множиться гріх і людям необхідна духовна підтримка, духовне оновлення, відродження. Люди повинні задуматися про свій внутрішній стан, налаштуватися на правильне духовне життя».

Святитель Василь Великий ( бл. 330-379 ), архієпископ Кесарії Каппадокійської, письменник і богослов. Один з трьох Великих Каппадокських Отців Церкви поряд зі святителями Григорієм Нісським та Григорієм Богословом. Автор Божественної літургії (Літургія Василя Великого), численних проповідей і пастирських послань.

У своїй епістолярній спадщині Святитель виступає не лише як видатний православний богослов, борець проти єресі, мудрий архіпастир, тонкий церковний дипломат, законодавець у сфері канонічного права, духовний керівник, але і як найдосвідченіша людина свого часу та різнобічна особистість.

Рravoslavie.ru