У будівлі празького монастиря св. Агнеси Чеської проходить виставка «Святі Кирило і Мефодій. Історія, традиції, шанування», повідомляє виставковий сайт.

Ця експозиція, представлена раніше в моравських Оломоуці та Брно, присвячена 1150-річчю з часу створення святими Кирилом і Мефодієм слов`янської абетки та їх місіонерської діяльності в 863 р. у Великій Моравії.

Матеріали виставки розповідають про час правління князя Великої Моравії Ростислава († після 870 р.) і місії влітку 863 р. у тодішній столиці Моравії Велеграді свв. Кирила і Мефодія. Їх діяльність відіграла вирішальну роль у християнізації і культурному розвитку Великої Моравії.

Відео дня

Тут же Солунські брати обрали собі учнів, навчали їх складеної ними слов`янської азбуки і церковним службам слов`янською мовою, перекладали на слов`янську мову грецькі книги.

Виставка розповідає про святкуванні 5 липня в Чехії Дня святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, а також про православний кафедральний собор Кирила і Мефодія в Празі.

На Карловому мосту в столиці Чехії з 1928 р. знаходиться скульптурна композиція, що зображає Кирила і Мефодія, створена скульптором Дворжаком.

Седмица.Ru