Жителі Хорватії на референдумі в неділю проголосували за заборону одностатевих шлюбів, підтримавши в такий спосіб внесення до конституції країни чіткого визначення шлюбу як союзу чоловіка та жінки, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Референдум проходив за активної підтримки Римської католицької церкви, яка вважає, що припустима тільки та форма шлюбу, в якій можливе дітонародження.

У соціальних питаннях Хорватія залишається консервативною країною, де церква займає сильну позицію. Католицька група "В ім`я сім`ї " зібрала 740 тис. підписів на підтримку референдуму, змусивши парламент країни дати зелене світло цієї ініціативи. У підсумку за заборону одностатевих шлюбів висловилися, за попередніми даними, майже 66% респондентів. У парламенті Хорватії голосування також підтримали 104 з 151 депутата.

Відео дня

"Я щасливий, тому що з цього моменту жодний майбутній уряд не зможе легалізувати одностатеві шлюби", - заявив, коментуючи підсумки референдуму, лідер групи "В ім`я сім`ї" Желька Маркіч.

Лівоцентристський уряд виступив проти заборони, а президент країни Іво Йосипович попередив, що прийняття рішень референдуму може сприяти створенню для Хорватії репутації нетолерантної країни.

Як відзначають супротивники референдуму, після внесення змін в основний закон країни Хорватія примкне до таких країн, як Білорусь, Польща, Молдавія й Болгарія, де політика неприйняття одностатевих союзів набула широкого поширення.