Під покровом сільського храму — при парафії Архистратига Михаїла Дніпропетровської єпархії УПЦ села Волоське — створено Музей української старовини, експозиція якого розташувалася в церковній прибудові, повідомляє "Релігія в Україні".

" Про наше село вже є статті та книги, — розповів про ідею створення музею настоятель Архангело-Михайлівської церкви священик Андрій Пінчук. — Тому ми досліджуємо і напишемо літопис свого села самі. Хоча археологічні розкопки свідчать про те, що місцевість, на якій розташоване Волоське, була заселена вже в дохристиянські часи, нащадків корінних жителів сьогодні залишилося мало. Хочеться зберегти в пам’яті цікаву історію створення села, будівництва храму, місцеві традиції та звичаї ".

Отець Андрій за світською освітою історик. Тому, як пояснила журналістам парафіянка храму і один з організаторів роботи сільського музею, також історик, Ніна Ткачова, при виборі місця під сховище експонатів та експозицію спершу подумали про церковну будівлю.

Відео дня

Коли ентузіасти почали збирати перші експонати для музею, то зрозуміли, що це буде навіть не музей села, а музей української старовини, історії взагалі. Виявилися доречними ікони старовинного письма, скриня з петриківським розписом, численні предмети побуту і домашнього начиння — полтавські, волинські, придніпровські. Також колекція рушників представлена вишивками з кількох регіонів України.

Взагалі селяни жваво підтримали ініціативу створення музею і діставали із засіків сімейні реліквії, все цінне та ексклюзивне, в основному предмети побуту, посуд — горщики, діжки, прядку, ткацький верстат. Колекція постійно і старанно поповнюється.

Понад рік тому, побувавши в гостях у о. Андрія, журналісти виявилися глядачами на «генеральній репетиції» музейної екскурсії: учениці недільної школи, учасниці театральної студії, створених при храмі, одягнувшись у національні костюми, розповіли про зібрані експонати. Пізніше сільський музей відвідав і благословив митрополит Дніпропетровський і Павлоградський Іриней.

Метою створення музею, за словами Андрія Пінчука, є не тільки популяризація історії України і «малої батьківщини». Робота в музеї дасть можливість дітям формувати свій світогляд на основі традицій православ’я, а також спробувати свої сили в різних видах наукової діяльності та пошуково-дослідницькій роботі.