В Одесі реконструюють парк Преображенський за 18 млн грн. 

Як передає кореспондент УНІАН, проект програми реконструкції і розвитку парку культури і відпочинку «Преображенський» з меморіальним комплексом на 2014-2016 роки затвердив сьогодні в ході засідання виконавчий комітет Одеської міської ради.

Загальний обсяг фінансування програми - понад 18,22 млн грн, з яких бюджетні кошти міста становитимуть 17,62 млн грн, решта – кошти інших джерел. 

Відео дня

Як заявив у ході засідання виконкому начальник управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини міськради Андрій Шелюгін, дана програма об`єднує бажання, можливості і зусилля міського бюджету і істориків-краєзнавців.
Як пояснили в управлінні інформації міськради, раніше на місці цього парку був Перший цвинтар, який існував о з моменту заснування міста до початку ХХ століття. Тут були поховані сотні тисяч одеситів, серед яких градоначальники, бойові генерали, меценати. 

Цвинтар був розташований у межах вулиць: Водопровідної, Новощепного ряду, Лопатто і Мечнікова, займав площу 35 га і проіснував до 1930-х років. За його межами розташоване Єврейське кладовище, ділянка для поховання воїнів, які померли у шпиталях, а також ділянки для поховання караїмів і мусульман. 

«Незважаючи на наявність високохудожніх надгробків, вони були зруйновані в 30-і роки, і на цьому місці був створений Парк культури і відпочинку Іллічівського району. Друга частина Старого цвинтаря була забудована підприємствами і установами. У 1995 році була здійснена спроба надати парку історико-меморіальний статус, проте її спіткала невдача», - розповіли в управлінні. 

Там пояснили, що, враховуючи неможливість з економічних і технічних причин відновлення меморіального парку в історичних межах кладовища, ухвалено рішення створити на території парку «Преображенський» історико-меморіальний комплекс про історію існування першого християнського кладовища і похованих на ньому видатних громадян Одеси. 

Ця програма включає поетапне проведення реконструкції парка з комплексним упорядкуванням і реабілітацією об`єкту природно-заповідного фонду, приведення території у відповідність з сучасними вимогами, збереження найбільш цінної планувальної структури, ділянок сформованого природного ландшафту. 

Реалізація програми проходитиме в три етапи. Перший етап передбачає збір необхідних матеріалів, встановлення меж парку в натурі, розробку плану і обладнання огорожі, облаштування вхідних вузлів, розробку проекту музею і парку скульптур. Другий - включає упорядкування території парка і будівництво музею з меморіальним комплексом. На третьому етапі планується встановити в музеї комп`ютерний інформаційний комплекс про історію Першого цвинтаря і виготовити демонстраційні моделі. 

Також планується створення парку скульптур і парку мініатюр «Міні-Одеса». На думку розробників Програми, поєднання паркового будівництва (а це музейні споруди, окремі пам`ятники, пам`ятні знаки, малі архітектурні форми і багато іншого) з природним і штучним ландшафтами парку, безумовно, сприятиме посиленню виховної значущості історико-меморіальної спрямованості парку «Преображенський».