Інтернет-гігант Google пропонує користувачам інтерактивну цифрову мапу двох великих катакомб Рима, повідомляє CNA з посиланням на EWTN News. У компанії вважають, що проект збудить у користувачів мережі інтерес до цих пам`яток історії і мистецтва раннього Християнства.
 
«Якщо ви будете мати можливість ознайомитися з катакомбами в Інтернет , якщо ви можете побачити там фрески і музеї, то вам захочеться дізнатися більше  - заявила на презентації проекту Джорджія Альбетіно, директор Google зі зв`язків з громадськістю в Італії. - Наша мета - щоб все більше і більше людей по всьому світу дізнавалися про культуру Італії. За словами Альбетіно, ідея «оцифрувати» катакомби і розмістити їх в онлайн-картах вперше виникла під час зустрічі виконавчого директора Google Еріка Шміта з главою Папської ради з культури кардиналом Джанфранко Равазі.
 
Презентація карт пройшла 19 листопада в катакомбах Прісцилли, які в II - IV століттях використовувалися християнами як місце поховання. У катакомбах Прісцилли збереглося багато фресок цього періоду, частина з яких зараз знаходяться на реставрації. Вважається, що катакомби отримали ім`я від знатної жінки- християнки, страченої за наказом імператора Доміціана.
 
Римські катакомби знаходяться у віданні Папської комісії зі священної археології. Виступаючи на презентації 19 листопада, представник комісії Фабріціо Вісконті заявив, що одна з причин, з якої Ватикан був зацікавлений у оцифруванні стародавніх катакомб - дати можливість ознайомитися з цими пам`ятками людям з обмеженими фізичними можливостями, які не можуть побувати в римському підземеллі особисто. «Це був наш найперший мотив», - підкреслив археолог.
 
Крім катакомб Прісцилли, в мережі були розміщені катакомби Діно компанії, і поки у Google немає планів оцифровувати інші катакомби Риму. Проте, за словами Альбетіно, компанія збирається оцифрувати всі книги трьох найбільших італійських бібліотек - Римської, Неаполітанської і Флорентійської , а також колекції ряду найважливіших музеїв країни.