Ізраїльські археологи з департаменту старовини виявили в Ештаоле поблизу Єрусалиму залишки стародавнього поселення, вік якого датується VIII- IV тисячоліттями до Р. Х.
 
Деяким із знайдених предметів - кам`яним колонам, горщикам, сокирам, на думку вчених близько 10 тис. років. Припускається, що вони були власністю храму. У період бронзового століття з 4500 до 3800 рр. до Р. Х. тут, ймовірно, знаходився релігійний центр, можливо навіть храм, вважає археолог Амір Голані.
 
Розкопки проводяться у зв`язку з розширенням швидкісного шосе. Їх результати свідчать про перехід суспільства до осілого способу життя, план забудови - про формування міського типу життя.
 
Ештаол, що знаходиться в 15 км від Єрусалима кілька разів згадується в Старому Завіті. Він знаходився на території, відведеній коліну Данова (Ісус Навин 19:41). Самсон почав пророкувати «між Цорой і Ештаолом» (Суддів 13:25 ). Після смерті Самсона вГазі, його тіло привезли для поховання в могилі батька між Ештаолом і Цорой (Суддів 16:31). 5 розвідників з Ештаола і Цори були розіслані, щоб знайти землі, придатні для коліна Данова. (Суддів 18:1-29).