У Чернігові пройшли меморіальні заходи до 80-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. 

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні в обласному академічному музично-драматичному театрі імені Т.Г.Шевченка відбувся літературно-музичний захід ”Свіча пам`яті”. 

Заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Юрій Музика у своєму виступі наголосив, що наслідки трагедії вражають своєю масштабністю, не менш значною, аніж людські втрати, стала моральна травма народу, поширення страху і покори серед людей. Він зазначив, що область втратила частину своїх мешканців. Так, до Чернігівського тому Національної книги пам`яті внесено імена 37 тис. людей, які загинули внаслідок Голодомору в регіоні.

Відео дня

Потім учасники заходу – близько 300 чернігівців: представників влади і громадськості, школярів, студентів – зібралися біля П`ятницької церкви у центрі міста. Вони запалили свічки у пам`ять про всіх, заморених голодом, та приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Керуючий Чернігівською єпархією УПЦ Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій відслужив заупокійну літію. Звертаючись до присутніх, він підкреслив, що не меншим злочином, аніж Голодомор, було приховування упродовж багатьох років правди від людей.

”Страшним був злочин приховування правди. Але ми пам`ятаємо, ми запалюємо свічки, щоб засвідчити самим собі – маленький вогник розганяє велику темряву неправди”, - сказав Євстратій.

Учасники мітингу пройшли ходою пам`яті до Катерининської церкви, де біля пам`ятника ”Борцям за волю і незалежність України” виклали хрест із лампадок. А також запустили у небо 80 ліхтариків у пам`ять про всіх українців, замучених голодом.