У Луганську сьогодні стартував арт-проект у міському середовищі «Луганськ – місто-словник», присвячений 150-річчю першого виходу «Толкового словаря живого великорусского языка» Володимира Даля.

Як передає кореспондент УНІАН, у рамках проекту кілька сотень міських об`єктів будуть промарковано табличками зі статтями з тлумачного словника Даля. Наприклад, «адамовы кости» – на краєзнавчому музеї, «вычуры» – на кованій огорожі, «гардеробъ» – на ляльковому театрі.

На першому етапі таких табличок буде три сотні. Всього автори відібрали близько півтора тисяч статей, що полемізують з міським простором, і будь-який бажаючий може їх роздрукувати і помістити в те місце міського простору, де ця табличка здаватиметься доречною.

Відео дня

На думку автора проекту Андрія Достлева (український художник, який в даний час проживає в польській Познані), «місто-словник» дає можливість кожному жителю Луганська доторкнутися до історії краю і зробити свій внесок у його культурний розвиток. 

У рамках проекту губернатор Луганської області Володимир Пристюк сьогодні прикріпив табличку зі словом «область» до будівлі облдержадміністрації.

Проект «Луганськ – місто-словник» стартував у день народження автора тлумачного словника Володимира Даля, який народився 22 листопада 1801 року.

Довідка УНІАН. «Толковый словарь живого великорусского языка» — словник, складений Володимиром Далем у середині XIX століття. Один із найбільших словників російської мови. Містить близько 200 000 слів і 30 000 прислів`їв, приказок, загадок тощо.

В основі словника лежить жива народна мова з її обласними видозмінами, словник включає лексику письмової та усної мови XIX століття, термінологію і фразеологію різних професій і ремесел.