19 листопада, напередодні дня пам’яті жертв голодоморів (23 листопада) та трагічних роковин – 80-річчя Голодомору 1932–1933 років в Україні, у виставковій залі Успенського собору Києво-Печерської Лаври,  з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, відбулося відкриття виставки «Терновий вінець народу».

 

Організатори виставки: Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник і музей «Православна Україна» Української Православної Церкви.

Відео дня

З боку Української Православної Церкви участь у церемонії відкриття взяли: керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, голова Синодального відділу «Церква і культура», директор музею «Православна Україна» ігуменя Серафима (Шевчик).

Також у відкритті взяв участь директор Заповідника Любомир Михайлина.

Його Високопреосвященство зачитав вітальне слово Блаженнішого Митрополита Володимира організаторам та учасникам виставки.

В експозиції будуть представлені унікальні матеріали: фотографії, архівні матеріали, що свідчать про страшні репресії проти українського селянства, інтелігенції, священнослужителів та містять публікації тих років, сучасні дослідження про Голодомор, а також особисті справи представників репресованого духовенства Києво-Печерської Лаври, унікальні фотографії вітчизняних новомучеників: київського митрополита Костянтина (Дякова), одеського митрополита Анатолія (Грисюка), харківського архієпископа Олександра (Петровського), полтавського архієпископа Феофана (Бистрова), Онуфрія (Гагалюка), священносповідника Олексія Глаголева та ін.

church.ua