Міністерство культури України ініціює заснування єдиної щорічної Всеукраїнської премії у сфері культури і мистецтва.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр культури Леонід Новохатько в ході прес-конференції.
«Необхідність назріла тому що по галузях культури повна диспропорція. Назріла необхідність кардинального реформування цієї сфери і публічного оприлюднення цієї інформації», - сказав він.

Мінкультури ініціює заснування єдиної щорічної Всеукраїнської премії у сфері культури і мистецтва. Як пояснив Новохатько, премія буде неіменна. Вона передбачена в 7 номінаціях: музичне, хореографічне, образотворче, народне, театральне і циркове мистецтво, охорона національної культурної спадщини, культурно-просвітницька діяльність і культурологія.

Відео дня

«Розмір грошової винагороди по кожній номінації становитиме 40 прожиткових мінімумів. Це приблизно 50 тисяч гривень. Таким чином, загальна сума фінансування з державного бюджету Всеукраїнської премії у сфері культури і мистецтва – близько 350 тисяч гривень. Тобто, грошова частина премії збільшується в п`ять разів порівняно з нинішнім фінансуванням», - розповів міністр культури.

Міністр уточнив, що ідея заснування єдиної премії не означає, що Міністерство культури пропонує національним творчим спілкам скасувати вже існуючі.

«Але пропонуємо зробити творчий аналіз. Якщо національні творчі спілки вирішать зберегти всі іменні, тоді їх фінансування відбуватиметься за рахунок спілок або інших джерел у рамках законодавства», - пояснив Новохатько і запевнив, що Мінкультури й надалі фінансуватиме діяльність національних творчих спілок.

Крім того, він уточнив, що іменні й найвищі премії у сфері культури і мистецтв залишаться.
Щодо останніх, то міністр нагадав, що йдеться про Національну премію України імені Тараса Шевченка і Державну премію імені Олександра Довженка.

«За дорученням Президента Кабінетом міністрів внесено на розгляд Верховної Ради законопроект щодо заснування Державної премії України Богдана Ступки. Я думаю, що коли прийде час Рада прийме цей законопроект. І це буде третя найвища премія», - резюмував Новохатько.