«ТЕРНОВИЙ ВІНЕЦЬ НАРОДУ»: до 80-річчя пам’яті жертв Голодомору у Києво-Печерському заповіднику відкрилася виставка
«ТЕРНОВИЙ ВІНЕЦЬ НАРОДУ»: до 80-річчя пам’яті жертв Голодомору у Києво-Печерському заповіднику відкрилася виставка

«ТЕРНОВИЙ ВІНЕЦЬ НАРОДУ»: до 80-річчя пам’яті жертв Голодомору у Києво-Печерському заповіднику відкрилася виставка

21:43, 19.11.2013
3 хв.

             

9 листопада, напередодні дня пам’яті жертв голодоморів (23 листопада) та трагічних роковин – 80-річчя Голодомору 1932–1933 років в Україні, у виставковій залі Успенського собору,  за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира,  відкрилася виставка «ТЕРНОВИЙ ВІНЕЦЬ НАРОДУ».
 
В урочистому відкритті взяли участь та виступили: генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина, Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, Керуючий справами Української Православної Церкви, радник Предстоятеля УПЦ Юрій Решетніков, голова Синодального відділу «Церква і культура», директор музею «Православна Україна» ігуменя Серафима (Шевчик).
 
У своєму виступі Любомир Михайлина наголосив, що виставка присвячена трагічним подіям Голодомору 1932-1933 рр. Виставка побудована зусиллями науковців Заповідника та Української Православної церкви.
 
Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зачитав привітання Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира до організаторів та гостей виставки «ТЕРНОВИЙ ВІНЕЦЬ НАРОДУ».
 
Голова Синодального відділу «Церква і культура», директор музею «Православна Україна» ігуменя Серафима (Шевчик) у своєму виступі зазначила, що жахливі події Голодоморів в Україні за своєю жорстокістю не знаходять прикладу в історії людства. В ці роки винищено декілька мільйонів українців, які загинули в страшних муках, шляхом навмисно влаштованого голоду. Голодомор 1932-1933 рр. – «неопалима купина» українського народу – кущ, який ніколи не перестає горіти, рана, що ніколи не загоюється.
 
Під час відкриття виставки Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній нагородив заступника генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Валентину Колпакову орденом Української Православної Церкви святої рівноапостольної княгині Ольги за багаторічну плідну роботу та співпрацю. 
 
В експозиції представлені унікальні матеріали: фотографії, архівні матеріали, що свідчать про страшні репресії проти українського селянства, інтелігенції, священнослужителів та містять публікації тих років, сучасні дослідження про Голодомор, а також особисті справи представників репресованого духовенства Києво-Печерської лаври, унікальні фотографії вітчизняних новомучеників: київського митрополита Костянтина (Дякова), одеського митрополита Анатолія (Грисюка), харківського архієпископа Олександра (Петровського), полтавського архієпископа Феофана (Бистрова), Онуфрія (Гагалюка), священносповідника Олексія Глаголева та ін.
 
Окремий розділ виставки присвячений репресованим музейникам: Федору Шміту, Федору Ернсту, Миколі Макаренку, Данилу Щербаківському, Павлу Потоцькому, Миколі Касперовичу, Михайлу Рудинському.
 
Нацiональний Києво-Печерський iсторико-культурний заповiдник.
Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся