Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці та Служба Безпеки України презентували у Вінниці видавничі серії «Польща та Україна в 30—40 роках ХХ століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб».

Як передає кореспондент УНІАН, презентація видання відбулась 18 листопада в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва.

Серія містить 8 томів спільних напрацювань Інституту Національної Пам’яті Республіки Польща, Галузевого архіву Служби безпеки України та Академії Наук України. 

Відео дня

До польськомовної, україномовної, а віднедавна англомовної серії увійшли архівні матеріали радянських і польських спецслужб, які стосуються в тому числі й невідомих історичних фактів з історії України і Польщі та польсько-українських відносин.

Томи з архівними документами присвячені темі голодомору в Україні 1932-1933 рр.; проведенню «Польської операції» в роки Великого терору 1937-1938 рр.; польському підпіллю в Західній Україні 1939-1941 рр.; полякам та українцям між двома тоталітаризмами 1942-1945 рр.; операції «Сейм» 1944–1946 рр.; переселенню поляків та українців в 1944—1946 рр., операції «Вісла» 1947 року.

Керівник відділення архівних досліджень та зберігання документів Інституту Національної Пам’яті у Варшаві Марчін Маєвські розповів, що спільна робота українців та поляків в напрямку досліджень архівних документів була розпочата в 1996 році. «Наведені в цих виданнях документи – є унікальними, вони розкривають страшні та невідомі, навіть історикам, події 30-40 років», - зазначив Маєвські.

У збірниках представлені різнопланові за видами документи. Переважна більшість – це нормативні документи, великий масив документів із архівних кримінальних справ заарештованих. При відборі документів до збірників враховувалась їх новизна – чи публікувались документальні матеріали, чи раніше не відомі не лише широкому загалу, а й вузькому колу спеціалістів. 

«У цих виданнях містяться матеріали польської та радянської розвідки, а також документи німецьких та навіть японських дипломатів», - зазначив заступник начальника галузевого державного архіву Служби безпеки України Сергій Кокін, який бере участь у проекті від самого початку домовленостей між двома державами. 
За його словами, на сьогодні – це наймасштабніший проект на усьому пострадянському просторі.