У Полтавській області у рамках святкування 350-річчя Гадяча як гетьманської столиці відкрили пам`ятник Тарасу Шевченку.

Як повідомив УНІАН губернатор області Олександр Удовиченко, це 42-й пам`ятник Кобзареві, відкритий у Полтавській області. Освятив новий пам`ятник секретар Полтавської єпархії УПЦ отець Михаїл. Після цього присутні поклали квіти до пам`ятника, а хор виконав пісню «Реве та стогне Дніпр широкий».

Пам`ятник в Гадячі є гранітним постаментом, на якому встановлено гранітний бюст Т.Г.Шевченка. Висота пам`ятника — понад 4 метри.

Відео дня

«Усі ми добре розуміємо, що сьогодні фігура Великого Кобзаря для нас - це символ ідеологічний і моральний. Сьогодні є бажання у людей споруджати пам`ятники Тарасу Шевченку. Пам`ятник у Гадячі, зроблений професійно, - це серйозний художній твір , якщо говорити про саму скульптуру», - відзначив Удовиченко.

Губернатор відзначив, що загальна вартість пам`ятника з впорядкуванням території становить 750 тис. грн.
«Фінансування встановлення пам`ятника здійснювалося за рахунок різних джерел, не заборонених законодавством. З бюджету були направлені кошти у сумі 99,6 тис. грн. З них кошти обласного бюджету - 69,6 тис. грн і кошти районного бюджету - 30 тис. грн, решту коштів виділено Гадяцьким філіалом ПАТ ”Райз-Максим” у рахунок соціальних угод», - поінформував Удовиченко.

Замовником виконання робіт з встановлення пам`ятника Т.Г.Шевченку є громадська організація ”Культурно-художня спілка Гадяцького краю”.

Під час відкриття пам`ятника виконуюча обов`язки генерального директора Шевченківського національного заповідника (м. Канів Черкаської області), кандидат історичних наук Світлана Брижицька передала гільзу із землею з могили Великого Кобзаря, яку заклали біля підніжжя пам`ятника.