Верховна Рада України ухвалила Постанову про Рекомендації парламентських слухань ”Проблеми розвитку українського книговидавництва, книгорозповсюдження та перспективи підтримки книгочитання в Україні”.

Як передає кореспондент УНІАН, спершу голосування за підтримку проекту постанови народного депутата від “Батьківщини” В`ячеслава Кириленка у другому читанні та в цілому не набрало достатньої кількості голосів. За це рішення проголосували лише 187 народних депутатів із 366 зареєстрованих у сесійній залі.

Проте, відповідний проект постанови був поставлений на голосування вдруге і в цілому за нього проголосував 281 народний депутат із 376 зареєстрованих у сесійній залі.
Постановою передбачається схвалити Рекомендації відповідних парламентських слухань, які відбулися 15 травня. Серед них, зокрема, рекомендації для ВР.

Відео дня

Так, парламенту рекомендують, серед іншого, внести зміни до Податкового кодексу України з метою подовження режиму пільгового оподаткування суб’єктів видавничої справи на період до досягнення Україною середньостатистичних показників, характерних для європейських країн (не менше трьох книжок на одну особу в рік); Податкового кодексу України, якими передбачити придбання бібліотеками книг і періодичних видань, передплату доступу до електронних баз зарубіжної наукової інформації за кодами поточних видатків.

Також рекомендується внести зміни до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» у частині, що стосується встановлення нормативів із забезпечення книготорговельними послугами населення залежно від його чисельності, передбачивши при наданні дозволу на реєстрацію суб’єкта книготорговельної діяльності обов’язкову присутність в асортименті та обсягах не менше 50% видавничої продукції українського виробництва.

Крім того, ВР має вирішити питання щодо приєднання України до Угоди про ввезення матеріалів освітнього, наукового та культурного характеру 1950 року (Флорентійської угоди) та інших міжнародних договорів України стосовно звільнення від митного та інших ввізних зборів книги, інших видань та документів з питань освіти, науки, культури.

У свою чергу, Кабінету Міністрів України рекомендується, зокрема, розробити та затвердити Державну цільову національно-культурну програму популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014 – 2018 роки, передбачивши в ній подовження режиму пільгового оподаткування суб’єктів видавничої справи на час дії Програми.

Крім того, Міністерству культури України, зокрема, рекомендується розробити державну програму поповнення та збереження бібліотечних фондів до 2018 року, в якій передбачити умови для стабільного комплектування бібліотек вітчизняною книговидавничою продукцією; розробити державну цільову соціальну програму з надання бібліотечно-інформаційних послуг сільському населенню