В італійській столиці почалися заходи в рамках вшанування пам’яті загиблих під час Голодомору 1932-1933 років в Україні, повідомляєсайтРадіо Свобода.

Римський тиждень пам’яті розпочався з виставки «Страчені голодом: невідомий геноцид українців». У палаці Валентіні представлені кілька десятків постерів із документальними архівами і свідченнями очевидців, які пережили голод 30-х років. Експозиція буде відкрита до 27 листопада.

На вівторок запланована презентація книжки «Українські зошити» італійського художника Ігорта (Ігоря Тувері). Це збірка графічних малюнків-коміксів про життя в Україні часів комунізму і, зокрема, в період Голодомору. Автор називає свою книжку «репортаж у малюнках», який він створив на основі спілкування з очевидцями, побувавши в Україні кілька років тому.

Відео дня

Одна з найпомітніших подій римського тижня пам’яті – наукова конференція за участі українських та італійських дослідників: із доповідями виступатимуть професори Оксана Пахльoвська, Володимир Сергійчук, Джованна Броджі, Джулія Ламі та інші.

23 листопада, у День пам’яті жертв голодоморів, в греко-католицькому соборі Святої Софії відбудеться літургія, яку очолить глава УГКЦ Святослав Шевчук. Там само відбудеться панахида за загиблими.

Наступного ранку в неділю представники української громади в Італії візьмуть участь у богослужінні на площі Святого Петра. Спільно із папою Римським Франциском вони молитимуться за жертв голодоморів під час традиційної молитви «Ангел Господній».