У Санкт-Петербурзі виявили фундамент храму Зіслання Святого Духа, що стояв на Фарфоровському кладовищі. Вчора на місці знищеної в 60-х роках святині протоієреєм Іоанном Соколовим, настоятелем храму Зіслання Святого Духа за Невською заставою, був відслужений подячний молебень.

Основу будівлі було виявлено 6 листопада під час робіт з благоустрою, які проводилися біля станції метро "Ломоносівська". Після цього парафіяни храму, його настоятель і місцеві жителі стали очищати фундамент і зуміли розчистити його північну частину. Вони з`ясували, що там збереглася кам`яна кладка і деякі предмети того часу, коли будівля використовували як ливарний цех. Роботи припинили, щоб дочекатися рішення місцевої влади про подальшу долю знахідки.

Протягом останніх років у Санкт-Петербурзі намагаються узгодити проект відновлення Свято-Духівської церкви.

Відео дня

Профінансувати цей проект взявся Імператорський фарфоровий завод, на чиї кошти було збудовано її першу будівлю.

Храм Зіслання Святого Духа, виконаний у неоросійському стилі, побудували на Фарфоровском кладовищі на початку XX століття за проектом архітектора Олександра Красовського. Церква була відома, зокрема, тим, що в ній знаходився унікальний фарфоровий іконостас, який створив створив скульптор Імператорського фарфорового заводу серпня Тимус.

З кінця 30-х років церква не функціонувала і використовувалася як склад. У 1966 році будівлю церкви підірвали, щоб побудувати станцію метро.

Православие.Вy