29 жовтня, о 12 годині у Дніпропетровську на вул. Набережна Заводська біля пам’ятника Воїнам 152-ї стрілецької девізії відбудеться масштабна реконструкція форсування Дніпра з нагоди 70-річної річниці історичної події.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Дніпропетровської облдержадміністрації, реконструкція, а також військовий парад, проводитиметься з нагоди 70-річчя визволення Дніпропетровська радянськими військами.

Відео дня

У події будуть задіяні більше 1,7 тис. людей, 26 клубів реконструкторів із України, Росії та Білорусії, а також понад 170 одиниць техніки – сучасної та часів Великої Вітчизняної війни.

Запланована трансляція реконструкції на двох плазмових екранах, які будуть розміщені безпосередньо біля глядачів на вул. Набережна Заводська. Також передбачена он-лайн трансляція події на інтернет-сайті Дніпропетровської ОДА та на провідних сайтах Дніпропетровщини.

Довідка. У ніч на 21 вересня 1943 р. почалося форсування Дніпра радянськими військами. Операції з захоплення, розширення та утримання на правому березі 23 плацдармів тривали протягом місяця, в результаті яких 14 жовтня було звільнено від німецько-фашистських загарбників Запоріжжя, 25 жовтня – Дніпропетровськ і Дніпродзержинськ, 6 листопада - Київ. Від обох сторін у битві взяли участь до 4 млн солдат, а її фронт розтягнувся на 1 тис. 400 кілометрів від Смоленська до Азовського моря.