У міланському замку Сфорца під час реставрації на стіні було виявлено фрагмент розпису, зробленого Леонардо да Вінчі. Реставратори виявили частину великої монохромного фрески, написаної деревним вугіллям. Про це повідомляє Corriere Della Sera.

Фреска була в так званій дощатій залі (Sala della Asse), названої так через дерев`яні панелі, якими колись були вкриті її стіни. Зала розташовується на першому поверсі північно-східної частини замку, повідомляє Лента.ру.

На фрагменті натуралістично зображені гігантські коріння дерев, що пробиваються крізь стіну. За задумом художника, зала була розписана у вигляді альтанки зі склепінчастим куполом, оповитим гілками і прикрашеним золотими шнурами. Ймовірно, на стінах можуть бути зображені дерева, які оточують альтанку. Реставратори, які виявили розпис, заявили, що є шанс відновити її цілком, але на це потрібно багато часу. Зараз фреска прихована під кількома шарами побілки .

Відео дня

За ходом відновлювальних робіт можна стежити в режимі реального часу на спеціальному сайті Sala delle Asse. В даний час реставратори працюють за допомогою механічного устаткування, але скоро перейдуть до етапу роботи з ультразвуковими приладами і лазерами.

Леонардо да Вінчі працював над оформленням зали у 1498 році протягом декількох місяців на замовлення герцога Лодовика Сфорца. У цьому місці власник замку приймав важливих гостей. Можливо, художник розписував залу не один. Також невідомо, чи була його робота закінчена.