19-20 жовтня, з благословення Митрополита Київського та всієї України Володимира, за підтримки благодійницької комісії Макарівського та Бишівського благочинь та постійної комісії з благодійництва Макарівської районної ради, в духовно-просвітницькому центрі "Ковчег", що діє при парафії Преподобної Параскеви Сербської селища Лишня Бишівського благочиння Макарівського вікаріатства, відбувся фестиваль православних духовних кантів "Параскева".

Звертаючись до учасників фестивалю, благочинний Бишівського церковного округу архімандрит Філарет (Єгоров) передав поклін та привітання Блаженнішого Митрополита Володимира, який із особливою пошаною ставиться до народних духовних піснеспівів.

У слові, зверненому до учасників та гостей православного пісенного свята, архімандрит Філарет підкреслив, що ці пісенні зустрічі відбуваються щорічно з 2006 року, і саме з благословення Предстоятеля УПЦ вони проходять у міжнародному форматі. Адже за ці роки в роботі фестивалю взяли участь представники багатьох країн світу.

Відео дня

Цьогоріч виконавці були представлені здебільшого учасниками з України, але до роботи пісенного свята долучилися й дружні колективи з Молдови, Білорусії, Грузії. Радісно, що дедалі активнішу участь у роботі святкового заходу беруть учителі та учні загальноосвітніх шкіл Макарівського району. Особливу програму цього разу підготували учні лишнянської загальноосвітньої школи на чолі з викладачем християнської етики Тетяною Лозовенко.

У фінальному концерті, ведучою якого була культуролог, аспірантка Києво-Могилянської Академії, співробітниця науково-видавничого об’єднання "Дух і літера" та "Центру священномученика Климента: Спілкування та діалог культур" Лідя Лозова, взяли участь колективи різних недільних шкіл Макарівського та Бишівського благочинь, школяри та вихованці дитячих дошкільних закладів Київа.

У святі православної пісні взяли участь представники Тернопільщини, Черкащини, Кіровоградщини. Гостями фестивалю стали учасники гурту "Мальви" громадської організації "Культура та дозвілля" Макарівського району. Ними було виконано старовинний козацький твір "Царю Небесний".

Архімандрит Філарет передав усім присутнім привітання та благословення керуючого Макарівським вікаріатством єпископа Макарівського Іларія, який завжди підтримує роботу щорічних святкових пісенних зустрічей.

Учасники та організатори свята досягли домовленості про поетапну підготовку до нового фестивалю.

Офіційний сайт Київської Митрополії