14 жовтня, у день свята Покрова Пресвятої Богородиці, за ініціативи Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за сприяння народного депутата Ігоря Рибакова відбувся показ фільму «Лука» для духовенства м. Києва.

Разом з Архіпастирем кінострічку переглянули вікарні архієреї, благочинні та духовенство Київської єпархії, миряни.

***
Фільму «Лука» знімали по благословенню Предстоятелів Української, Білоруської та Елладської Православних Церков і над яким відповідно трудилися кінематографи України, Білорусі та Греції. Головні ролі виконали Віталій Безруков (святитель Лука у віці), Андрій Самінін (святитель Лука в молодості) і Катерина Гусєва (дружина хірурга Валентина Феліксовича Войно - Ясенецького - Ганна). Режисер стрічки - Олександр Пархоменко.

Відео дня

В основі сюжету фільму - доля видатного лікаря ХХ століття і священнослужителя, лауреата Сталінської премії і архієпископа, радянського вченого і проповідника, засланця каторжника і богослова, автора 55 наукових праць і 15 томів проповідей .

Святитель Лука - людина , наукові праці якого і в наші дні залишаються настільними книгами хірургів , а картини могли прикрасити кращі галереї світу.

Його ім`я носять медичні центри та «поліклініки на колесах» на території всього пострадянського простору, його житіє перекладено на грецьку, румунську, англійську, французьку та албанську мови. Цей святитель шанований не тільки у нас, в Україні, - у Греції на честь святителя Луки побудовано близько 30 храмів.

Офіційний сайт УПЦ