50-сторінковий молитовник – найдавніший для юдаїзму. Текст написаний давньоєврейською мовою і складається з шести розділів, де приведені тексти молитов і згадані найважливіші події релігійного життя юдеїв, таких як легенда про апокаліпсис і Великодній седер (комплекс дій, здійснюваних у певному, суворо заведеному порядку, якими відзначається ніч Песаха, річниця Виходу євреїв з Єгипту) . Перший розділ рукопису складається з сотні юдейських молитов.

Радіовуглецевий аналіз знахідки показав, що книга датується 840 роком нашої ери. Це означає , що вона на 300-400 років старша, ніж найдавніше видання Тори, яке належить до XII- XIII століття. Книга написана на бежевому пергаменті, ширина якого становить 10 сантиметрів , а товщина - 4 сантиметр.

"Ця подія хвилююча і безумовно важлива для істориків. Знахідка заповнює істотну історичну прогалину між Сувоями Мертвого моря і іншими давньоєврейськими текстами IX- X століть ", - заявив Джері Паттенгейл, виконавчий директор програми Green Scholars Initiative, яка працює над збереженням і вивченням древніх релігійних текстів

Відео дня

Вчені впевнені, що мова містить вавилонські вокалізації. На їх думку, швидше за все, молитовник був написаний в епоху гаонів, духовних лідерів єврейського народу, що жили в VII -XI столітті нашої ери, пише Mignews.

Співробітники дослідницького підрозділу Green Scholars Initiative, які працювали раніше з більш ніж 40 тисячами релігійних текстів, вважають, що цей молитовник є юдейським аналогом християнської Книги спільної молитви, новітнє видання якої вийде в 2015 році.

Доктор Паттенгейл особисто займається редагуванням молитов, які увійдуть до цього видання. У створенні рукопису фахівці спиратимуться і на давньоєврейський молитовник. Серія Книги спільної молитви буде включати поглиблене вивчення деяких найстаріших і найбільш рідкісних релігійних текстів у світі. До неї увійдуть уривки з Книг Буття, Вихід, Левіт , Числа, книг Неємії , Єремії , Йони , Єзекіїля і деякі псалми.

Давньоєврейський молитовник, спочатку придбаний у приватного колекціонера , буде виставлений на загальний огляд в біблійному музеї у Вашингтоні, який відкриється у 2017 році.

РІСУ