25 липня, у рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі, у Центральному залі Українського дому відбулося відкриття виставки «X століть Православ`я. Історія Русі в ликах її Святих. Від Київської Русі до наших днів. Святі, їхні ікони, історії, долі».

Виставка проходить з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира і є спільним проектом Українського дому і православного журналу «Фома в Україні» спрямованим на популяризацію і розвиток духовних цінностей, культури, мистецтва, моральності і носить просвітницький характер.

Від Української Православної Церкви в офіційній церемонії відкриття взяли участь: керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, голова Адміністративного апарату Київської Митрополії протоієрей Володимир Коцаба, голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Георгій Коваленко, голова Синодального відділу «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик).

Відео дня

Високопреосвященніший владика Антоній оголосив вітальне слово Предстоятеля Української Православної Церкви до організаторів та гостей виставки.

З благословення Його Блаженства, митрополит Антоній вручив директору Українського дому Оксані Гриценко орден УПЦ рівноапостольної княгині Ольги.

Міністр культури України Леонід Новохатько виразив слова подяки Блаженнішому Митрополиту Володимиру та митрополиту Антонію за участь в організації виставки.

В рамках проекту для відвідувачів представлені 150 ікон православних святих з Х по ХХ століття, які вплинули на православну традицію. На виставці будуть представлені інформаційні матеріали про святих: життєпис у контексті історичних подій, їхньої долі. Відомості про те, де зараз зберігаються їхні мощі, чому вони протегують, цікаві факти і т.д.

Багато експонатів раніше ніколи не виставлялися для публічного перегляду. Більшість з них відносяться до історії православного Києва, оскільки саме Київ став православною колискою всіх народів, що вийшли з Київської Русі. У цілому експозиція буде мати відношення до православної традиції слов`янських народів.

Експозиція ікон православних святих складається з переважно церковних і приватних колекцій, серед яких раритетні та унікальні ікони минулих століть. Так, на виставці буде представлена ікона, написана В.М. Васнєцовим «Рівноапостольні Кирил і Мефодій», 1885 р., а також ікони XVIII-XIX століть.

До відкриття виставки виданий Художній альбом, в який будуть включені зображення демонстрованих ікон, з життєписом православних святих.

Виставка триватиме до 6 серпня.

сайт УПЦ