12 липня у корпусі № 25 Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника в рамках відзначення 1025-річчя Хрещення Русі відкрилась виставка “Фрески церкви Спаса на Берестові ХVІІ століття”.

Церква Спаса на Берестові – унікальна пам’ятка архітектури у комплексі Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Доля цього храму тісно пов’язана з діяльністю київського митрополита Петра Могили, який, вважаючи його спорудою рівноапостольного князя Володимира, в 1643 р. своїм коштом відбудував святиню та розписав “перстами греков”.

Фрески, виконані грецькими майстрами, яких запросив Петро Могила, є зразком високого рівня малярства пізньої візантійської традиції, що не має аналогів на теренах України.

Відео дня

У залі виставки відвідувачі ознайомляться не лише з величавими витворами мистецтва – фресками ХVІІ ст., але й отримають вичерпну інформацію про сам храм, зможуть подивитись науково-документальний фільм про виявлення та повернення з небуття реставраторами живопису ХІІ ст.

Експонування десяти фрескових композицій доповнюється відреставрованим портретом митрополита Петра Могили.

Виставка “Фрески церкви Спаса на Берестові ХVІІ століття” має привернути увагу і до долі самого храму, який вже довгий час потребує комплексних реставраційних робіт, адже жодна з реставрацій стінопису, розпочата у радянський і пострадянський час, не була завершена. Через це і нині він не доступний для відвідувачів. Сподіваємося, що незабаром весь ансамбль унікального малярства цього давнього храму буде відреставрований і доступний для огляду.

Ridna.ua