У Сумах біля входу до Троїцького собору встановлено меморіальну дошку відомим сумським архітекторам Шольцам.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Сумської міської ради, пам`ять зодчих вшанували, 1 липня, в День архітектора.

Згідно із повідомленням, меморіальну дошку Карлу та Густаву Шольцам відкрили урочисто у присутності сумських архітекторів, краєзнавців та потомків знаменитих зодчих. До Сум із Санкт-Петербурга приїхали 5 нащадків цієї гілки. Про те, що має видатних пращурів, нинішнє покоління Шольців дізналосьлише нещодавно.

Відео дня

«Рік тому потомки зодчих уперше побували в Сумах. Тоді ж місцеві архітектори вийшли з ініціативою встановлення Карлу та Густаву Шольцам у Троїцькому соборі, будівничими якого вони є, меморіальної дошки», - зазначає прес-служба.
«Разом з цією меморіальною дошкою ми повертаємо забуті імена і відроджуємо пам`ять про визначні споруди та їх творців», - наголосив головний архітектор міста Суми Володимир Биков.

Довідка УНІАН. Троїцький собор у Сумах – одне з творінь архітекторів батька і сина Густава і Карла Шольців. Зводити його почали у 1901 році на кошти відомого сумського цукрозаводчика і мецената Павла Харитоненка. Розробку проекту меценат доручив московському архітектору Олексію Щусеву, втім, через зайнятість той не зміг цим зайнятись. За архітектурний проект узявся місцевий інженер Густав Шольц та його син. У 1914 році собор було збудовано. Його вважають останнім, що з’явився в Україні до революції. Своїми обрисами Троїцький храм нагадує Ісаакієвський собор, що у Санкт-Петербурзі.