17 червня 2013 року виступом одного з провідних фахівців у галузі соціології релігії професора Хосе Казанови (Джорджтаунський університет, США) розпочався трирічний проект Загальноцерковної аспірантури й докторантури імені святих рівноапостольних Кирила й Мефодія «Релігія, наука й суспільство». Лекція професора Казанови «Соціологічна значимість роботи "Секулярне століття" Чарльза Тейлора», прочитана ним у Національному педагогічному університеті імені Драгоманова, передувала лекційній і науково-дослідній частині проекту, пов`язаній з візитом до Києва всесвітньо відомого філософа, християнського мислителя, лауреата Темплтонівської премії професора Чарльза Тейлора (Університет МакГілл, Канада).

Перед початком виступу професора Х. Казанови слухачів від імені ректора Загальноцерковної аспірантури та докторантури, голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату, голови Синодальної біблійно-богословської комісії митрополита Волоколамського Іларіона привітав проректор Загальноцерковної аспірантури та докторантури протоієрей Володимир Шмалій. Після закінчення лекції слово взяв професор Чарльз Тейлор; він подякував лекторові за глибокий аналіз його монографії «Секулярне століття» і розповів про причини, що спонукали його написати книгу. Потім професор Тейлор і професор Казанова відповіли на запитання зацікавленої аудиторії.

Київський етап проекту «Релігія, наука й суспільство» триватиме до 22 червня. За цей час науковий керівник першого року проекту професор Хосе Казанова прочитає лекцію «Світські режими й релігійна динаміка в пострадянських суспільствах: порівняльний аналіз ситуації у Східній Німеччині, Польщі, Україні та Росії» (Києво-Могилянська академія, 18 червня, 17:00); професор Чарльз Тейлор виступить із публічною лекцією «Різні розуміння секуляризації на Заході» у Києво-Могилянській академії (19 червня, 15:00), а також проведе семінар для дослідницької групи в Київській духовній академії (20 червня). Крім того, заплановано низку інтерв`ю з професором Чарльзом Тейлором і професором Хосе Казановою, обговорення перспектив проекту, а також робоча зустріч організаторів проекту з дослідницькою групою.

Відео дня

Протягом першого року також плануються візити класика сучасної соціології релігії Девіда Мартіна з Лондонської школи економіки (Москва, 10-15 вересня 2013), провідного наукового співробітника Центру Йена Рамсея при Оксфордському університеті Роджера Трігга (Санкт-Петербург, 2-6 жовтня 2013 р.), а також наукового співробітника авторитетного центру Pew Forum, що займається дослідженням взаємодії релігії і суспільства в сучасному світі (Москва, 3-6 квітня 2014 р.). Завершить перший рік проекту другий візит до Києва професора Х. Казанови (Київ, 5-7 червня 2014 р.).

Проект «Релігія, наука й суспільство» здійснюється Загальноцерковною аспірантурою та докторантурою у партнерстві з Синодальною біблійно-богословською комісією та англо-американським Товариством християнських філософів за підтримки Фонду Джона Темплтона.

Патріархія.ru