Загальноцерковна аспірантура і докторантура ім. Св. Равноап. Кирила і Мефодія спільно з Синодальною біблейсько-богословською комісією розпочинає реалізацію трирічного проекту з загальної теми «Релігія, наука і суспільство», повідомляє сайт ЗЦАД.

Мета проекту: підвищення наукової компетенції вітчизняних богословів, філософів і соціологів релігії, релігієзнавців; розвиток діалогу релігії і науки; створення атмосфери взаємоповаги та довіри між церковними та світськими вченими, що сприятиме плідної співпраці між Церквою та академічним суспільством.

Проект проводиться в партнерстві з англо-американським Товариством християнських філософів при підтримці Фонда Джона Темплтона, метою діяльності якого є розвиток діалогу між релігією і наукою.

Відео дня

Перший рік присвячений питанням соціології релігії, другий – філософії релігії і діалогу релігії і науки, третій – сучасної теології. Впродовж трьох років Москву, Санкт-Петербург, Київ та інші міста відвідають п’ятнадцять відомих закордонних вчених – спеціалістів в області філософії релігії, соціології релігії, християнської теології, а також діалогу релігії і науки.

В межах кожного візиту запрошений вчений виступіть з декількома публічними лекціями на церковних та світських академічних площинах, а також проведе дослідницький семінар з відібраної на конкурсній основі групою молодих вчених з Білорусі, Росії і України. Протягом року під керівництвом одного з запрошених вчених молоді спеціалісти будуть займатися дослідницькою роботою, результати якого будуть представлені на підсумкової конференції.

Програма першого року відкривається візитом до Києва 17-20 червня 2013 року всесвітньо відомого філософів, християнського мислителя, лауреата Темплтоновської премії Чарльза Тейлора (Університет МакГілл, Монреаль, Канада). Професор Тейлор виступить з публічною доповіддю «Різноманітні розуміння секулярізації на Заході» в Києво-Могілянської академії (19 червня, 15:00), а також проведе семінар для дослідницької групи в Київської духовної академії (20-го червня).
В межах проекту в Києві з вступними лекціями також виступить один з провідних спеціалістів в сфері соціології релігії Хосе Казанова (Джорджтаунський університет, США): в НПУ ім. М.П. Драгоманова (17 червня, 15:00) та в Києво-Могілянської академії (18 червня, 17:00).

Протягом першого року плануються візити: класика сучасної соціології релігії Девіда Мартіна з Лондонської школи економіки (Москва, 10-15 вересня 2013 р.), провідного наукового співробітника Центру Йена Рамсея при Оксфордському університеті Роджера Трігга (Санкт-Петербург, 2-6 жовтня 2013 р.), а також наукового співробітника авторитетного центру Pew Forum, що займається дослідженням взаємодії релігії та суспільства в сучасному світі (Москва, 3-6 квітня 2014 р.). Завершує перший рік другий візит до Київа Хосе Казанови (Київ, 5-7 червня 2014 р.).

Як стверджують ініціатори, проект «Релігія, наука і суспільство» є важливим етапом в становленні діалогу Руської Православної Церкви з світовим науковим суспільством та продовжує багаторічне співробітництво Загально-церковної аспірантури і докторантури та Синодальної біблейсько-богословської комісії з англо-американським Товариством християнських філософів.