У Сумах на Меморіалі «Загиблим воїнам-інтернаціоналістам» до 25-річчя від дня виведення військ з Афганістану встановлять вертоліт Мі-8.
Про це УНІАН повідомили у прес-службі Сумської мерії за підсумками презентації наприкінці минулого тижня проекту завершення будівництва Меморіалу «Загиблим воїнам-інтернаціоналістам».
Зокрема, голова міської організації «Сумський союз ветеранів та інвалідів війни в Афганістані» Ігор Скоробогатько повідомив, що до 25-річчя від дня виведення військ з Афганістану, який відзначатиметься в лютому 2014 року, на території комплексу планується встановити вертоліт Мі-8 і бюст уродженця Ямпільського району, кавалера ордена Леніна, який загинув у Афганістані, Сергія Ошамока.
Також вздовж дороги до храму Іона Воїна, розташованого поряд з меморіалом, буде створено сад каменів із назвами афганських міст і провінцій, встановлені лавки.
«Тоді композиція меморіалу вважатиметься завершеною», - відзначив архітектор проекту Едуард Головін.
За його словами, всього на будівництво меморіалу було витрачено близько мільйона гривень, частина цієї суми - добровільні внески. Для завершення впорядкування комплексу буде потрібно близько 200 тис. грн.
Довідка УНІАН. Меморіал присвячений 123-м воїнам Радянської армії, уродженцям Сумської області, які загинули в Афганістані під час бойових дій 1979-1989 рр. В даний час у Сумах на цьому меморіалі встановлено пам`ятник воїнам-інтернаціоналістам, виставка військової техніки просто неба, зведена Церква Іоанна Воїна, бюст генералу армії, Герою Радянського Союзу, автору та ініціатору створення технічних засобів Повітряно-десантних військ Василю Маргелову, на мармурових плитах викарбовано 123 прізвища загиблих воїнів-інтернаціоналістів.
Ініціатива створення пам`ятника належала Сумському союзу ветеранів та інвалідів воїнів-афганців «Афганінва».