У Києві презентовано “Книгу мертвих” з інформацією про загиблих в часи Другої світової війни у німецькому місті Брауншвайг.
Презентація відбулася сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Ініціатор проекту ”Книга мертвих” Ульріх Шаде розповів, що в книзі зібрана інформація про загиблих та похованих військових та остарбайтерів протягом 1939-1945 років у місті Брауншвайг (Нижня Саксонія, Німеччина ), серед яких згадується близько 1 тис. імен українців.

Шаде розповів, що ідея створення книги виникла у нього після того, як він побачив, що у місті Брауншвайг багато безіменних поховань, в той час як на інших кладовищах він бачив не лише впорядковані могили, а й місце, де були книги з іменами загиблих в часи війни, а також каплички, де можна було вшанувати їх пам`ять.

Відео дня

“Було дуже багато поховань людей, які зі своєю смертю забрали в могили і свої імена, тому для нас було дуже важливо, щоб ці імена знову ожили, з тим, щоб не допустити повторення жахіть фашизму в майбутньому”, - наголосив Шаде.

Під час реалізації проекту було віднайдено інформацію про 4800 загиблих, похованих на цвинтарі Браунщвайгу, серед яких здебільшого остарбайтери, в`язні концтаборів та місцеві жителі, які загинули під час бомбардувань. Також в ході пошуків вдалося дізнатися про 300-1100 немовлят, яких забрали у жінок остарбайтерів, а потім заморили голодом. Вся ця інформація зібрана в книзі і буде відкрита для широкої аудиторії.

”Книгу мертвих” видано тиражем у 50 примірників і розіслано по українських архівах.
Засновник Фонду “Нові традиції” Сергій Бондарчук, який виступив меценатом українського проекту, подякував Шаде за вклад, який він робить у справу примирення між народами.

“Хочу подякувати за ту копітку роботу, яку зробив він разом зі своєю командою для того, щоб ми зараз мали можливість оживити ті імена, які свого часу були невідомі”, - наголосив він.

За його словами, Друга світова війна пройшла крізь життя кожної української сім`ї, і навіть через 70 років сотні тисяч надалі перебувають у статусі «тих, хто пропали безвісти››.

“Пам`ять є основою культури, моралі, свідомості суспільства... вона потрібна не для того, щоб говорити про історію статистично, а говорити про історію, долю особистості”, - сказав Бондарчук.

Він розповів, що його бабуся була відправлена до Німеччини під час війни, але, на щастя, їй вдалось втекти. Тому він вважає своїм обов’язком зробити все можливе, аби допомогти нащадкам дізнатися про долю тих, кого також відправили на роботи до Німеччини, але вони не повернулись.

За його словами, презентована книга є не просто книгою, де згадуються імена мертвих. “Вона дає можливість писати книгу живих для того, щоб історії цих людей давали нам можливість зрозуміти те, чого не можна робити у майбутньому. Тому що наше головне завдання - зробити все, щоб наші діти жили під мирним небом”, - наголосив меценат.

«Примірники «Книги мертвих›› буде розіслано по архівах, для того, щоб українці мали змогу знайти інформацію про своїх загиблих родичів-остарбайтерів››, - повідомив експерт з доступу до архівів Центру досліджень визвольного руху Ігор Кулик.