Вчора в центрі міста Попасна Луганської області відкрили меморіал, присвячений дітям, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Луганської обласної ради, ініціаторами створення пам`ятника свого часу були учні 24-ї попаснянської школи і обласний благодійний фонд «Благовіст».

Діти Попасної, відображені у пам`ятнику, стоять у скорботному ряду убитих у чеському Лідіце, білоруській Хатині, в Краснодоні. На камені монумента вибиті слова: «Забути не можна. Пробачити неможливо!» Автор меморіалу – скульптор Олексій Клесов.
70 років тому, навесні 1943-го, нацисти, готуючи собі шлях до відступу, зібрали більш як 230 місцевих школярів 10-15 років і вивели їх на заміноване поле поряд з Рубащанським лісом.

Відео дня

Всіх їх примусили узятися за руки, а потім зв`язали мотузками і виштовхнули на мінне поле. Понад 50 дітей загинули, ще десятки дістали тяжких травм, на все життя залишившись інвалідами.
На відкритті меморіалу булла присутня єдина з учасників тих трагічних подій Надія Нестеренко, якій на той час було 13 років.