Святкування світлого Воскресіння Христового супроводжується багатьма народними звичаями і традиціями. Дотримуючись їх варто не забувати про християнський зміст свята.

Усе має бути благопристойно. Необхідно спрямовувати серце до великої перемоги життя над смертю. Давнім звичаєм є вкладання до великоднього кошика писанок, розфарбованих різними орнаментами, символами та зображеннями.

Проте чи можна розписувати писанку, наприклад, сюжетами ікон, зображеннями святих? Нещодавно на це запитання відповів ректор Російського православного університету і намісник Високо-Петровського монастиря Москви ігумен Петро (Єремєєв):

Відео дня

«Не прийнято розміщувати ікону на битких предметах, саме тому що вони можуть бути віддані нарузі - розбиті, і втратять свій первинний вигляд. Тому не прийнято таки яйця курячі, гусячі, страусині - якщо вони можуть бути розбиті, піддані знищенню - розписувати іконами».

Натомість ігумен рекомендує скористатися традиційними методами фарбування яєць, наприклад, пофарбувати їх цибулинням. Він зазначає, що традиційно прикрашаються іконами ті вироби, які виготовляються з дерева або інших міцних матеріалів і служать святковими сувенірами - красивими символами Великодня, які віруючі підносять один одному в подарунок.

Ще однією традицією в контексті великодніх свят є відвідування могил померлих рідних та близьких, запалювання свічок, прикрашання могил, молитви. Проте і тут бюро з питань екології Верховного Архієпископства УГКЦ нещодавно закликало утриматися від використання пластикових вінків та квітів, котрі не мають жодного відношення до спасіння душі померлого, а лише згодом стануть сміттям та шкодою для довкілля.

Kyrios