У виставковому центрі музею історії Києва, який знаходиться на вул. Б. Хмельницького, 7, відкрилася фотовиставка «Наш Афон», приурочена до святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

У Музеї історії Києва відкрилася виставка «Наш Афон»

На виставці «Наш Афон» представлені роботи відомого грецького майстра фотографії Костаса Асіміса, а також архівні чорно-білі фотографії середини XIX - початку XX століття з фондів Руського на Афоні Свято-Пантелеймонова монастиря та унікальні знімки часів Першої світової війни.

Відео дня

Ідея зробити виставку, присвячену життю ченців на Святій Горі Афон, афонським храмам та жителям Святої Гори, належить меру Києва Олександру Попову - про це він зазначив під час урочистого відкриття виставки.

«Ідея створення такої виставки виникла у листопаді минулого року, коли мені вперше випала можливість побувати на Афоні. Вже багато століть це святе місце відвідують тисячі віруючих з усього світу, і мені захотілося, щоб до 1025-річчя з дня хрещення Русі фотографії Афона були представлені в Києві, адже це свято не лише столиці або України, а й усіх християн», - пояснив він.

Крім того, ця фотовиставка відкриє серію заходів, які будуть присвячені найвідомішим українським православним святиням, храмам, монастирям і лаврам. Зокрема, в столиці теж є святе місце, яке з давніх часів відомо як «Київський Афон» - це так звана Китаївська пустинь - один з найдавніших монастирів, виникнення якого відносять до XIV століття. Як і більшість київських обителей він був заснований чинцями-затворниками під землею - в печерах, а в XVII столітті підпорядкований Києво-Печерській Лаврі.

Відвідати виставку «Наш Афон» кияни та гості міста зможуть до 18 травня.

ІА "Голос.UA"