У Харкові вшанували пам’ять жертв Катинської трагедії.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Харківської міської ради, пам’ятні заходи відбулися 12 квітня на Меморіалі жертвам тоталітаризму в районі П’ятихаток.

У заході взяли участь Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, представники міської та обласної влади.
«Квітень у багатьох країнах є місяцем пам’яті жертв війни й тоталітаризму. Ми з вами зараз знаходимося на місці, де спочили тисячі не тільки поляків, а й українців, росіян, євреїв, а також представників інших національностей. Сьогодні ми схиляємося перед їхніми могилами, шануємо їх пам’ять і стверджуємо наш протест проти будь-яких проявів нетолерантності, шовінізму і ксенофобії», - сказав Я.Гранат.

Відео дня

Католицькі та православні священики провели богослужіння та молебень за загиблими. Пам’ять похованих на Меморіалі вшанували хвилиною мовчання, до пам’ятника жертв тоталітаризму поклали квіти.

Довідка УНІАН. Меморіал жертв тоталітаризму у Харкові був відкритий 17 червня 2000 року за ініціативи Президентів України та Польщі в харківському Лісопарку в районі П’ятихаток.

Монумент являє собою Хрест, біля якого встановлені стели з іменами українців та польських військових, розстріляних НКВС і похованих у братських могилах на території Лісопарку у 1938-1940 роках. У 1940 тут були розстріляні 3809 польських офіцерів і 500 мирних польських громадян. У Лісопарку перед Великою Вітчизняною війною також були розстріляні та поховані кілька тисяч репресованих українців.