Група британських археологів проводить розкопки недалеко від містечка Тель-Хайбер (південь Іраку), розташованого поруч з руїнами древнього міста Ур, який, згідно з Біблією, є місцем народження патріарха Авраама. Вони виявили величезний комплекс будівель, який датують часом падіння третьої шумерської династії (близько II тис. років до Р. Х.).

Місце, на якому в даний момент ведуться розкопки, величиною майже як футбольне поле. Можливість проводити тут дослідження надається не часто унаслідок військових конфліктів, пояснює портал InfoCatólica. До досліджень археологи з Манчестерського університету приступили після того, як незвичайна структура була виявлена з супутників.

Стародавній комплекс являв собою прямокутник зі сторонами 50 м і 80 м. Його оточував великий двір, на місці якого зараз знаходиться пустеля.

Відео дня

Професор університету Манчестера Стюард Кемпбел вважає, що стародавній комплекс міг мати адміністративно-комерційне значення і бути частиною цілої серії подібних споруд, які управлялися з Ура. Структура розташування будівель навколо величезного двору, за словами археологів, зустрічається також і в Урі, який знаходиться в 20 км від даного комплексу.

Археологам вже вдалося виявити кілька цікавих предметів. Один з них - 9-сантиметрова кам`яна табличка з фігурою людини в довгому одязі. Вчені припускають, що це може бути зображення жерця.

Одне з найдавніших шумерських міст-держав південного Межиріччя - Ур існував у період з V тис. до Р. Х. до IV в. до Р. Х. в південній Вавілонії, на півдні сучасного Телль-Ель-Мукайяр в Іраку, в низов`ях на західному березі річки Євфрат. Епоху розквіту Ура відносять приблизно до III тис. до Р. Х. Це було багатонаселене місто з храмами, палацами, площами і громадськими будівлями. Жінки і чоловіки любили прикрашати себе ювелірними виробами.

Вперше розкопки на території стародавнього міста були проведені в 1854 р. археологом Тейлером для Британського музею. Його команда виявила руїни храму бога Сина, некрополі з похованнями в круглих гробах, під цегляними склепіннями та в глиняних посудинах (для бідних). Крім того, археологи відкопали оборонні стіни, палаці, зіккурат, гробниці, клинописний архів. При скелетах знайдені залишки похоронних пелен і багато глиняних і мідних судин. Численні написи пролили світло на історію Ура.

У період між Світовими війнами англо-американська експедиція на чолі з Леонардом Вуллі виявила знамениті «Царські гробниці», а також «Штандарт війни і миру» з найдавнішими зображеннями бойових колісниць і перші з відомих в історії струнні музичні інструменти.

Седмица