У Москві буде встановлено пам`ятник героям Першої світової війни. Про це 8 квітня заявив спікер Держдуми, голова Російського історичного товариства Сергій Наришкін на засіданні оргкомітету з підготовки заходів, пов`язаних з 100-річчям початку війни, повідомляє ИТАР-ТАСС.

«Російське історичне суспільство починає збір коштів на виготовлення пам`ятника героям Першої світової війни, який буде встановлено в Москві. Для цього РІТ відкриває рахунок для збору пожертвувань», - сказав глава нижньої палати парламенту.

Крім того, Наришкін звернув увагу, що «на пам`ятних дошках Георгіївського залу Великого Кремлівського палацу викарбувані імена георгіївських кавалерів. Але їх перелік закінчується на героях російсько-японської війни. Думаю, треба подивитися, подумати, як виправити цю історичну несправедливість», - сказав він.

Відео дня

Спікер нагадав, що пам`ятні місця, пов`язані з Першою світовою війною, є в Калінінградській області. Він запропонував подумати про надання статусу місця військової слави Гумбіненнскому полю, де була здобута перша перемога російської зброї у цій війні.

«Зрозуміло, потрібно привести в порядок і поховання російських солдатів і офіцерів що знаходяться там. Це відноситься і до поховань в інших регіонах РФ», - сказав Наришкін.

Спікер підкреслив важливість міжнародного та інтернаціонального характеру заходів, присвячених ювілею війни.

Він повідомив, що в ході недавніх візитів до Польщі, Франції та Фінляндії «ми домовилися з колегами, з істориками про координацію наших дій. Інтерес до такої роботи є і в інших країнах», - сказав він.

Голова Держдуми вважає можливим для підготовки заходів використовувати не тільки бюджетні гроші, а й «вишукувати інші засоби для реалізації значущих проектів, залучати громадські, ветеранські організації».

Міністр культури РФ Володимир Мединський заявив, що головним заходом до ювілею Першої світової стане відкриття музею на базі державного музею-заповідника «Царське село». Також планується «виробництво документальних фільмів, а якщо вийде - то й художнього фільму про події Першої світової війни».