27 березня 2013 р., при проведенні чергового обстеження стану комунікацій, прилеглих до підземного колодязя архітектурного комплексу Будинку Пашкова, слюсарем-сантехніком Російської державної бібліотеки Іваном Васильовичем Буйним в одній зі стін колодязя було зафіксовано часткове обвалення кладки, в утворшійся ніші слюсар РГБ виявив сильно пошкоджений в результаті тривалого знаходження в землі рукопис, - повідомляє Християнський портал КІРІОС з посиланням на RIDUS.

Спочатку рукопис був просто відкинутий слюсарями разом з будівельним сміттям, але повз проходила співробітниця Відділу рукописів РГБ звернула на неї увагу. Подальшим обстеженням співробітники Відділу рукописів встановили, що це рукописне Євангеліє ймовірно 1164р. Стан раритету задовільний, деякі записи читаються.

Відео дня

З великою ймовірністю можна припустити, що книга має відношення до бібліотеки Івана Грозного, яка, згідно з численними висновкам російських і зарубіжних вчених-істориків та археологів, знаходиться в підземних катакомбах Ваганькового пагорба, на якому зведено Будинок Пашкова.Бібліотекою планується розширити зону обстеження на місці знахідки і залучити до вивчення ряд фахівців з інших відомств. Про знахідку проінформовано уряд Москви. У бібліотеці сподіваються, що знайдена книга буде не останньою.