1 квітня 2013 року у конференц-залі Києво-Печерської лаври відбулося відкриття ІV щорічної студентської конференції «Студентська наука в духовній школі». Цього року конференція присвячена 1700-річчю видання Міланського едикту. У роботі наукового форуму взяли участь представники Київських духовних шкіл, Ужгородської Української Богословської Академії, Чернівецького Православного Богословського Інституту, Одеської, Волинської, Полтавської, Харківської, Почаївської, Таврійської духовних семінарій та Чернігівського духовного училища.

У президії пленарного засідання були присутні: керуючий справами Української Православної Церкви, ректор Київської духовної академії і семінарії митрополит Бориспільський Антоній, голова Навчального комітету при Священному Синоді Української Православної Церкви єпископ Ірпінський Климент, перший проректор КДАіС протоієрей Сергій Ющик, проректор із науково-богословської роботи КДАіС Володимир Бурега, декан Православного богословського факультету імені святого Василія Острозького Університету Східного Сараєво протоієрей Борис Брайовіч і проректор з духовної освіти, культури і спорту Університету Східного Сараєво священик Дарко Джого.

Відкриваючи пленарне засідання, митрополит Антоній зазначив, що студентська конференція є, як це й планувалося, майданчиком для обміну думками на найбільш нагальні питання сучасного церковного життя та богословської науки. Вже вчетверте в ній беруть участь студенти різних духовних шкіл. На нинішній конференції з доповідями виступають 78 студентів. «Незмінно цей захід, — сказав ректор, —проходить під патронатом Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира, який постійно цікавиться життям студентства і є для учнів духовних шкіл зразком богослова і пастиря».

Відео дня

Потім ректор зачитав вітальне слово Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Володимира учасникам та організаторам конференції.

Далі митрополит Антоній виступив із доповіддю «Міланський едикт 313 року: обставини його видання і можливі інтерпретації змісту». У своєму виступі він акцентував увагу на політичних умовах і релігійній політиці римської держави кінця III — початку IV століть, на обставинах видання Міланського едикту і відмінності цього документу від указу імператора Галерія. Особливе місце в доповіді приділено аналізу наслідків видання св. Костянтином Великим едикту, що вплинув на весь подальший хід історії Церкви.

Також з доповідями виступили вихованці духовних шкіл: студент Полтавської місіонерської духовної семінарії диякон Сергій Баклан зачитав доповідь «Міланський едикт як фактор формування нового богослов`я» і студент Київської духовної академії Тригуба Олександр — «Ікона Собору святих Київської духовної академії».

На останок з презентацією діяльності Православного богословського факультету імені святого Василія Острозького Університету Східного Сараєво виступив декан факультету протоієрей Борис Брайовіч. Після чого відбулося підписання договору про співпрацю між Київською духовною академією та Православним богословським факультетом імені святого Василія Острозького Університету Східного Сараєво.

Укладена угода передбачає обмін студентами та викладачами, обмін досвідом в галузі сучасних освітніх методик, розробку і виконання спільних науково-дослідних проектів, проведення науково-дослідних симпозіумів, конференцій і семінарів.

Після підписання договору митрополит Антоній передав бібліотеці богословського факультету видання Київської духовної академії.

Нагадаємо, що до цього Київська духовна академія підписала аналогічний договір з Римським університетом «Сапієнца», Православним богословським факультетом Бухарестського університету та декількома вузами України, а також підписала протокол про взаємодію з Університетом Фрібура (Швейцарія).

По завершенні пленарного засідання робота конференції продовжилася у 8 секціях: «Історичний шлях Православ`я на Русі: до 1025-ліття Хрещення Київської Русі», «Біблійні науки і моральне богослов`я», «Догматичне богослов`я і патрологія», «Апологетика і релігійна філософія», «Порівняльне богослов`я і сектознавство», «Історія Київських духовних шкіл», «Історія Церкви», «Церковно-практичні дисципліни».