Нові дослідження підкріплюють припущення, що Туринська плащаниця походить від історичної доби Ісуса Христа. Наукові дослідження Падуанського університету показали, що полотно з відбитком обличчя та силуетом розіп’ятого чоловіка могло появитися в першому столітті н. е. – тобто, у період життя Ісуса Христа, – повідомив у вівторок, 27 березня, інтернет-портал «Vatican Insider». Результати дослідження представлені в книжці, яка цього дня мала була з’явитись в Італії. Авторами цієї праці з назвою «Таємниця плащаниці» є Джуліо Фанті, професор механічно-термічного дослідження, та журналіст Саверіо Ґета.

В результатах різних наукових досліджень існують суперечності щодо автентичного датування походження плащаниці, яка зберігається в Туринському кафедральному соборі. Так, її вивчення методом датування C-14, проведене 1988 року, яке показало час появи плащаниці в період Середньовіччя, виявилось помилковим.

Згідно із згаданим вище повідомленням, нові дослідження ґрунтуються на методі дослідження з використанням інфрачервоного випромінювання, а також на методі зі сфери т. зв. спектроскопії, за допомогою якого можна визначити вміст енергії досліджуваного зразка. Поряд з цим, за допомогою механічного методу дослідження, було проведено порівняння ниток плащаниці з іншими зразками періоду від 3 тис. років до народження та 2 тис. років після народження Христа. За словами вчених, результат показує з близько 95% ймовірністю, що плащаниця походить з античності, й, цілком можливо, що вона могла появитися у час розп’яття Ісуса Христа.

Відео дня

У Страсну суботу, 30 березня, плащаниця буде виставлена на короткий час в Туринському кафедральному соборі, щоб наголосити на Році віри. Її зможе побачити лише група з близько 300 осіб, серед яких буде молодь і хворі, включаючи людей з обмеженими можливостями. Папа-емерит Бенедикт XVI під час свого візиту 2010 року назвав плащаницю «іконою Страсної суботи».

 КІРІОС за матеріалами Katholischer Nachrichtendienst