24 квітня в італійській Мессіні відкриється проспект Російських Моряків, де і з`явиться бюст знаменитого адмірала Ушакова.

Проспект знаходиться між провулком Бочетта і вулицею Вітторіо Еммануеле, поруч з монументом, встановленим нещодавно Центром національної слави Росії. Він нагадує про зв`язки Росії з містом - після великого землетрусу в 1908 році розміщені тут російські моряки, надавали допомогу постраждалим місцевим жителям, повідомляє pravoslavie.by з посиланням на Tempo Stretto.

У 1798 році адмірал Федір Ушаков (1745-1817) очолив Середземноморську експедицію, в ході якої до Мессіни для захисту Неаполя прибули крейсери «Макаров» і «Богатир», броненосці «Слава», «Цезаревич» та інші кораблі.

Відео дня

Мессіна - місто в італійському регіоні Сицилія, адміністративний центр однойменної провінції. Третє за величиною місто на острові Сицилія.

Довідка "УНІАН-Релігії"

Ушаков Федір Федорович народився на Тамбовщині (Росія) у сім`ї дрібного дворянина. Початкову освіту здобув у селі, де пройшло його дитинство. Закінчив Морський кадетський корпус.
Ушаков Ф.Ф. - учасник російсько-турецьких воєн 1768-1774, 1787-1791 років.

Ф.Ф. Ушаков вніс особливий вклад в становлення і розвиток Чорноморського флоту, його головної бази Севастополя, в досягнення блискучих перемог чорноморців в боях в районі Тендри (1790 p.), Керчі (1790 p.), Каліакрії( 1791 p.), взяття фортеці Корфу (1799 p.).

Під час війни проти Франції упішно проведено середземноморський похід Ф.Ф.Ушакова 1798-1800 років. Ним розроблено і застосовано тактику маневру, нові форми морського бою.

Ф.Ф. Ушаков - основоположник школи блискучих флотоводців Лазарева, Нахімова, Корнілова та інших.
У 1812 році адмірала Ф.Ф. Ушакова обрано тамбовським дворянством керівником Тамбовського ополчення.

Всі свої матеріальні надбання Ф.Ф.Ушаков віддав бідним на облаштування шпиталів та церкви.

Останні роки життя флотоводець жив самотнім в селі поруч з Санаксарським монастирем. Тодішній настоятель монастиря ієромонах Нафанаїл згадує: "Адмирал Ушаков, сосед и знаменитый благотворитель Санаксарской обители... по временам жертвовал от усердия своего обители значительные благотворения; также бедным и нищим творил всегдашние милостивые подаяния и вспоможения".

Захоронений флотоводець у санаксарському монастирі.
Іменем російського флотоводця названо бухту у Баренцовому морі, мис на узбережжі Охотського моря. В період Великої Вітчизняної війни установлені ордени і медалі Ф.Ф. Ушакова.

В Мордовії, у санаксарському монастирі канонізовано відомого адміріла Федора Федоровича Ушакова. Адмірал Ушаков зачислений до ліку святих Саранської єпархії.