Тихвинська ікона Божої Матері «Сльозоточива» і частинка ризи Пресвятої Богородиці прибула в Ташкент із Києва. Її привіз голова Середньоазіатського митрополичого округу митрополит Ташкентський і Узбекистанський Вікентій, повідомляє сайт єпархії.

Ікону зустріли клірики єпархії, а також парафіяни храмів міста Ташкента.

Митрополит Вікентій звернувся до віруючих з архіпастирським словом, розповівши про те, скільки труднощів довелося подолати, щоб доставити святиню в Ташкент: «Двічі ми намагалися привезти ікону сюди, але все не виходило. На третій раз, милістю Божою, нам вдалося це зробити. І тепер ми повинні щодня до неї притікати, молитися перед цим образом Пресвятої Богородиці, виливати свою душу Цариці Небесній».

Відео дня

Він зазначив, що ікона поки пробуде в Ташкенті два місяці.

Святий образ з 1910 по 1933 роки перебував у Ташкентській і Туркестанської єпархії. Він був встановлений в храмі на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці, але коли храм зруйнували, святиню переправили на Західну Україну і далі – в храм Святителя Михаїла у Київ.

Через 80 років ікона повернулася в Ташкент, щоб православні, знову набувши святиню, «змогли випросити у Пресвятої Богородиці заступництва від бід і напастей, а також зцілення від душевних і тілесних недуг», зазначили в прес-службі.

У листопаді цього року в Ташкенті відбулися урочистості, присвячені 140-річчю Руської православної церкви в регіоні.

Православ`я і світ